VERSLAG: The Rasmus - 27/2 - Effenaar

print
mail to friend

VERSLAG: Janske van den Broek  

The Rasmus - 27/2 - Effenaar

Vandaag speelt de Finse band The Rasmus in de Effenaar. Omdat dit concert veel jeugdige bezoekers trekt begint het al om kwart voor zeven ’s avonds. Op de tickets staat vermeld dat iedereen jonger dan 14 jaar onder begeleiding van een volwassene moet zijn. Wordt het vanavond een kinderfeestje in de Effenaar?

Omdat iedereen goed gecheckt wordt bij de ingang komt het publiek vrij langzaam naar binnen. Eenmaal binnen staan de jongere kids vooraan te wachten op hun Finse helden en de papa’s en mama’s achterin de zaal alles van een afstandje alles te opserveren.

Wie waren ze ook alweer, The Rasmus. Even een korte introductie om ons geheugen op te frissen. Deze Finse band werd in 1994 opgericht en in 2003 scoorden ze in Nederland hun eerste hit met het nummer ‘In The Shadows’. Van het album Dead Letters komen daarna ook de hits ‘Guilty’ en ‘First Day Of My Life’ en ‘In My Life’ uit. Van 2003 tot 2005 traden ze veel op tijdens festivals en waren ze niet weg te denken van de Nederlandse radio en tv.

In 2005 kwam het album Hide From The Sun uit, maar behaalde helaas niet hetzelfde succes als het voorgaande album. In 2008 werd hun meest recente album uitgebracht genaamd Black Roses met daarop de nieuwste single ‘Livin’ In A World Without You’.

Zanger Lauri Ylönen is een van de kleinste frontmannen in de muziekwereld en staat bekend om zijn aparte kapsel. Vanavond is hij gekleed in zijn bekende zwarte kleding met zijn haren omhoog getoupeerd. Dit keer heeft hij zijn zwarte coupe verruilt voor blonde lokken zodat hij er toch een stuk anders uit ziet.

Er is vanavond geen support act, dus hopen de meeste fans op een extra lang concert van The Rasmus. Om iets over zeven gaan eindelijk de lichten uit en komen de mannen onder hard gejuich het podium op. Met het nummer ‘Livin’ In A World Without You’ begint het concert. Er wordt luidkeels meegezongen door vooral de jeugd die vooraan staat. Achterin de zaal blijft het een stuk rustiger.

Het lijkt alsof de fans zijn verdeeld in twee groepen, de oude fans van 2003 en de nieuwe fangeneratie. Het is een aparte mengeling van mensen, maar ze genieten allemaal samen van de muziek van de band. Het is alweer een aantal jaren geleden dat ze in de Effenaar stonden en ze worden ook dit keer weer enthousiast ontvangen door het publiek.

Nieuwe nummers worden afgewisseld met oudere nummers die nog enthousiaster worden ontvangen. Tussen de nummers door valt er steeds een opvallende stilte, wat de energie wegneemt van het optreden. Dit is wel jammer, want The Rasmus staat juist bekend om hun energieke live shows.

De gitarist Eero Aleksi speelt zelfs een akoestische versie van het nummer ‘Perfect Day’ van Lou Reed, maar dit zingt hij erg vals en met een Fins accent. Het voegt niets toe aan de show. Gelukkig maken alle oude hits zoals ‘In The Shadows’ en ‘Guilty’ veel goed en gaat iedereen in de zaal even helemaal los.

Om half negen nemen de Finnen afscheid van het publiek en stroomt de zaal binnen een record tempo leeg. Zou het dan toch al bedtijd zijn voor de jongste Rasmus fans?

FOTOGRAFIE: Erik Luyten  

The Rasmus foto The Rasmus - 27/2 - Effenaar The Rasmus foto The Rasmus - 27/2 - Effenaar The Rasmus foto The Rasmus - 27/2 - Effenaar The Rasmus foto The Rasmus - 27/2 - Effenaar The Rasmus foto The Rasmus - 27/2 - Effenaar The Rasmus foto The Rasmus - 27/2 - Effenaar The Rasmus foto The Rasmus - 27/2 - Effenaar The Rasmus foto The Rasmus - 27/2 - Effenaar
 
 
volgende reviewfestival logo

ALL FOR NOTHING - 27/2 - DE KADEHardcore in de Kade is een bekend fenoneem, zo ook stond de hardcore band All...

festival logovorige review

RAY LAMONTAGNE - 27/2 - TIVOLI Elke aanwezig stoel van deze seated show vanavond was bezet, want Tivoli was...