VERSLAG: Sef - 22/04 - Paradiso Noord

VERSLAG: Jurre Anema  

Sef - 22/04/ Paradiso Noord (Tolhuistuin)

Het afgelopen decennium is Yousef Gnaoui, artiestennaam Sef, een veel geziene artiest in de Nederlandse hiphop. Eerst als onderdeel van de Flinke Namen en op talloze gastoptredens, daarna vooral solo en af en toe met andere samenwerkingen (SLBMG, Yous & Yayo). Na melodieuze synthhiphop van De Leven en elektronische clubmuziek op In Kleur zoekt Sef op het onlangs uitgekomen Excusez Moi het midden van zijn eerdere platen. Die mix van stijlen presenteert hij vanavond in de Amsterdamse Tolhuistuin.

Voor een goed gevulde zaal start Sef met 'Welkom', een track waarop hij zijn pasgeboren zoontje welkom heet in onze wereld. Dat zoontje, Aziz, is vanavond ook aanwezig bij het optreden, met een roze koptelefoon op om de beats van zijn vader wat te dempen. In het begin is dat ook zeker nodig, want het geluid is nog niet scherp gesteld en de bass dreunt door de zaal. Het publiek lijkt het nog niet te deren en lacht hardop mee als Sef vervolgens net iets te vals 'I Believe I Can Fly' van R. Kelly inzet. Het past bij Sef, die even later in 'Limonadestroop' zingt dat hij te zoet is voor zijn vriendin. Hij schroomt wat kitscherigheid niet en heeft in veel van zijn muziek een knipoog zitten. Dat geldt ook voor de aankleding van het podium vanavond: goud en glinsterend. Op dat podium wordt Sef deze tour voor het eerst vergezeld door houseproducer Falco Benz. Falco Benz bespeelt vanavond meerdere synthesizers, maar beperkt zich vooral tussen de veilige kaders van de originele studioversies. Slechts af en toe vraagt de Sef de aandacht voor zijn metgezel omdat hij een solo speelt.

Bij single 'Alles Went' komt voorprogramma Aafke Romeijn terug het podium op om Sef te ondersteunen. Helaas is zij de enige gast van vanavond en dat terwijl Sef's albums vol staat met gastbijdragen van onder anderen Faberyayo, Big2 en Dio. Laatstgenoemde is zelfs aanwezig, maar brengt het concert door in het publiek. Dat publiek heeft vanavond zin in Sef, maar lijkt nog meer zin in elkaar te hebben. Het vele gepraat sneeuwt gelukkig onder door de luide muziek en vermindert pas later tijdens het optreden. De focus van de set ligt namelijk op het nieuwe album - elk nummer wordt gespeeld - terwijl de zaal zich meer focust op ouder werk. Dat oudere werk komt er met hit 'De Leven'. Als Sef het nummer begint te zingen barst het publiek uit in luid gejuich en vol enthousiasme zingt de zaal het refrein. Bij 'Hoogtevrees', 'Ze Zeggen' en afsluiter 'Wakker' blijft het publiek energie en springt het actief mee. Men is dan ook blij wanneer Sef al na enkele seconden terugkomt voor een toegift. 'Toch Houdt Ze Van Mij' krijgt een extra beat en de avond eindigt met de titeltrack van het nieuwste album, 'Excusez moi'. Nu is, zoals de hele avond, duidelijk dat Sef de laatste jaren veel als MC gewerkt heeft. Hij zweept het publiek op, maakt hier en daar grapjes en speelt veel met de fader op zijn mixer. Voor de zaterdagavond is het dan ook een geschikte show, maar wel een concert wat pas écht het laatste half uur in leven kwam.

 

MICK POINTER BAND - 22/04 - BOERDERIJMick Pointer Band speelde Marillion's Script for a Jester's Tear in...

JENS LEKMAN - 20/04 - TIVOLIVREDENBURG Jens Lekman trad op in TivoliVredenburg en Festivalinfo was erbij! Lees hier...