VERSLAG: Dr. John - 2/7 - Paradiso

print
mail to friend

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Dr. John @ Paradiso

Met Dan Auerbach achter de knoppen bracht Dr. John dit jaar de beste plaat van het meest recente deel van zijn carrière uit. Dat de Dokter weer volop in de aandacht staat bewees zijn boeking in Paradiso wel. Binnen enkele weken wist de 72 jarige New Orleans legende de poptempel uit te verkopen. The Night Tripper is de bijnaam van Dr. John en hij doet er dus doodleuk een nachtconcert achteraan.

Op het eerste gezicht lijkt het ook dat dit Locked Down album de rode draad in de show gaat vormen. Het optreden opent mysterieus met het heerlijke basloopje van het gelijknamige album. De doodskoppen die frontaal op de piano van de voodoo zanger zijn gepositioneerd sluiten perfect aan bij het hijgende gezang van de verscheidene muzikanten. Na nog twee nummers van dit project weet de zanger het publiek volledig mee te slepen naar de duistere kanten van New Orleans met ‘I Walk On Gilded Splinters’. Met name de langzaam voortslepende trombone past hier sterk in.

Vervolgens voert de Dokter het publiek op sublieme wijze mee langs zijn setlist. Hij weet hiermee een sfeer te creëren die ergens schommelt tussen een voodoo verering en een New Orleans nachtclub. De nummers worden uitgesponnen naar langere versies en hier tussendoor vlecht Dr. John een aangename mix van hits en onbekendere pareltjes. Dit resulteert in een op gitaar gespeelde ‘Let The Good Times Roll’.

Tijdens ‘Save Our Wetlands’ houdt hij een oprechte speech tegen het kapitalisme en de olie-industrie in het bijzonder. Beiden zouden bijdragen aan de vernieling van de prachtige New Orleans Wetlands. Iets wat wij hier in Nederland zeker moeten begrijpen.

De Dokter mag dan al 72 jaar oud zijn. Hij presteert het om Paradiso binnen enkele minuten volledig in zijn ban te krijgen. De New Orleans legende vertegenwoordigt zijn stad met verve en binnen deze atmosfeer weet zelfs het ietwat simpele ‘Such A Night’ fantastisch binnen het repertoire aan te schuiven. Dat hij dan minder dan 90 minuten speelt vormt dan ook een klein smetje op een verder fantastische avond.

 
volgende reviewfestival logo

ZOOMERAVOND: THE BLACK ATLANTIC - 23/6 - ARTISElke zaterdag in juni, juli en augustus is Artis geopend tot zonsondergang en...

festival logovorige review

PEARL JAM - 26/6 - ZIGGO DOME De Ziggo Dome is een gloednieuwe concertzaal in de bijlmer. En vanavond stond...