VERSLAG: Cypress Hill - 7/6 - Melkweg

print
mail to friend

VERSLAG: Steven van Beek  

Cypress Hill - 7/6 - Melkweg

Aan de vele dankwoordjes aan The Greenhouse te merken, is de vermaledijde wietpas nog niet doorgedrongen bij Cypress Hill. De grootste ambassadeurs van marihuana zijn nog altijd overduidelijk groot fan van het Nederlandse drugsbeleid en voorheen was dat dan ook iets om trots op te zijn. Maar helaas, de overheid besloot een pasje in te voeren die je toegang geeft tot de coffeeshop. En dus wordt de wiet-gebruiker geregistreerd, de buitenlander gediscrimineerd en is de straathandel nog nooit zo levendig geweest. Want immers, erg fraai staat zoiets toch niet op je curriculum vitae.

En dus voert Cypress Hill ons onbewust terug naar een tijd dat Nederland nog een trotse voorloper was van tolerantie en een toonbeeld was voor de rest van de wereld. Een tijd waarin je wel enigszins gebonden was aan wat regels, maar het roken van een joint nog geen vreselijk beladen aangelegenheid was. Cypress Hill heeft een karrenvracht aan enorme klassiekers op haar naam staan, veelal odes aan het groene plantje. De meeste van deze tracks worden slechts voor de helft gespeeld, wat de show toch vaart geeft. Het gaat Cypress Hill om de sfeer en die weten ze uitstekend te creëren. De ervaring van liveshows spat van het podium af en de Melkweg gaat volledig los op ‘Ain’t Goin’ Out Like That’, ‘Boom Biddy Bye Bye’, ‘Insane in the Brain’, ‘A To the K’, ‘How I Could Just Kill A Man’ (fijne harde uitvoering, á la Rage Against the Machine), ‘Lick a Shot’, ‘Dr. Greenthumb’, ‘Cock the Hammer’ en al die andere Cypress Hill classics. Van hele relaxte hiphopbeats naar rock en metal; Cypress Hill zorgt voor constante afwisseling en verveelt nergens. Daarbij toont de charismatische B-Real eens te meer aan over een fantastische podium-performance te beschikken en merkbaar nog vol ambitie te zitten.

Na een korte break presenteert Cypress Hill hun samenwerking met de dubstep-producer Rusko. De chille hiphopbeats worden ingeruild voor energieke, opzwepende dubstep-beats. De ep Cypress Hill x Rusko is nog maar net uit en de Melkweg krijgt drie van de vijf tracks te horen. Het toont gelukkig aan dat Cypress Hill nog niet op z’n lauweren rust. De laatste tien jaar bracht de groep wel albums uit, zonder relevante nummers. Dit experiment is een interessante, maar zal puur door de nostalgie nooit het niveau bereiken van de vroege jaren ’90. Dat weten B-Real en Sen Dog ook wel, Cypress Hill zal dan ook altijd garant staan voor een oldskool avondje hiphop, zolang ze maar zorgeloos hun ambassadeurschap voor marihuana uit kunnen oefenen.

 
volgende reviewfestival logo

JOSS STONE / YES SIR BOSS - 7/6 - WOODSTOCK69Het Britse Yes Sir Boss zette tijdens een eenmalige showcase de strandtent...

festival logovorige review

MARILYN MANSON - 4/6 - 013 Shockrocker Marilyn Manson is weer terug in het land. De afgelopen jaren trad...