VERSLAG: Social Distortion - 22/6 - Paradiso

Podiuminfo was aanwezig bij Social Distortion in Paradiso voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 11 foto's.

VERSLAG: Wouter Braaksma  

Social Distortion

Mike Ness is de zanger en gitarist van Social Distortion. Social Distortion ís Mike Ness. Social Distortion wordt gezien als één van dé grondleggers van het hedendaagse punkgenre, samen met bijvoorbeeld Bad Religion. Mike Ness is de host van de avond, de dirigent, de man met alle touwtjes in handen. Paradiso is vanavond stijf uitverkocht en het publiek nuttigt gezellig een biertje, in afwachting of Mike Ness en band, er een feest van maken.

Voordat Mike Ness en zijn kompanen aan de beurt zijn is het eerst Frank Turner die het publiek mag vermaken. Ondergetekende kan hier lang of kort over zijn, maar Frank Turner wint het publiek met gemak voor zich. Het is duidelijk dat hij een flinke schare fans in de zaal heeft, want er wordt luidkeels meegezongen. Frank Turner en zijn band ogen fris en zijn lekker enthousiast, de vrolijkheid spat er vanaf. De muziek doet denken aan een kruising tussen Flogging Molly ,energiek en vrolijk, en Iron & Wine ,akoestisch en ingetogen. Na de laatste noten gespeeld te hebben bedankt hij het publiek en refereert naar zijn aankomende concert op 15 november in de Melkweg. Ga dit zien!

Na een podium-verbouwing van ruim 30 minuten komen de eerste bandleden het podium op. Nadat de muzikanten hun instrumenten hebben, komt Mike Ness het podium opgelopen, gehuld in een lange jas en met een hoed op. De jas gaat rustig uit, en beheerst pakt hij de gitaar. Zonder blikken of blozen spuwt de band gelijk de eerste noten van ‘Road Zombie’ uit. Na ‘Road Zombie’ beukt Social Distortion direct door met ‘Bad Luck’. Het moge duidelijk zijn; Mike Ness en zijn bandleden zijn gekomen om er een feest van te maken. Na ‘Bad Luck’ heet de gastheer van vanavond, Mike Ness himself, het publiek welkom. Het is duidelijk dat hij flink aan de fles gezeten heeft voor het optreden. Niet alles wat hij zegt is verstaanbaar maar ach, wat maakt het ook uit. Hij rolt relaxed zijn mouwen op, en dan weet je dat er iets staat te gebeuren. De band zet ‘Story off my Life’ in, één van Social Distortions grootste hits en het publiek schreeuwt uit volle borst mee.

Het is een mooie mix van oud en nieuw materiaal wat gespeeld wordt vanavond. Zo komen oudere nummers als ‘Sick Boys, Mommy’s Little Monsters’ en ‘Prison Bound’ voorbij. Maar ook nieuwe tracks zoals het eerder genoemde ‘Road Zombie’. Er wordt keihard meegezongen, maar natuurlijk wel met een biertje in de hand. Mike Ness toont zich een ware verhalenverteller op het podium. Hij neemt de tijd om een praatje te maken met het publiek, en zodoende leren we Social Distortion beter kennen én begrijpen vanavond. Het verveeld geen seconde. Bij de toegift wordt de band versterkt door twee schaars geklede vrouwen. Ze spelen samen twee nummers van het laatste album: ‘California (Hustle & Flow)’ en ‘Can’t Take It With You’. Een mooie toevoeging voor oog én oor, want de vrouwen hebben beide ook nog eens een dijk van een stem. Na ultieme afsluiter ‘Ring of Fire’ neemt de host van vanavond afscheid.

Social Distortion weet een goede ijzersterke rockshow neer te zetten. Ja het was heel Amerikaans, en ja soms glipte de routine erin. Maar dat maakt niet uit, want onze gastheer van vanavond heeft er een heel gezellig feest van gemaakt voor iedereen.

FOTOGRAFIE: Gaga Mucko  

 foto Social Distortion - 22/6 - Paradiso Frank Turner foto Social Distortion - 22/6 - Paradiso Frank Turner foto Social Distortion - 22/6 - Paradiso Frank Turner foto Social Distortion - 22/6 - Paradiso Social Distortion foto Social Distortion - 22/6 - Paradiso Social Distortion foto Social Distortion - 22/6 - Paradiso Social Distortion foto Social Distortion - 22/6 - Paradiso Social Distortion foto Social Distortion - 22/6 - Paradiso Social Distortion foto Social Distortion - 22/6 - Paradiso Social Distortion foto Social Distortion - 22/6 - Paradiso Social Distortion foto Social Distortion - 22/6 - Paradiso
 
 

CAVALERA CONSPIRACY - 25/6 - EFFENAARTerwijl Graspop nog geen 60km verderop vol aan de gang was, wist Cavalera...

BOYSETSFIRE - 30/6 - MEZZ De Amerikaanse band Boysetsfire heeft het vorige decennium vele platen...