VERSLAG: Epica - 10/10 - Paradiso

print
mail to friend

VERSLAG:

Epica - 10/10 - Paradiso

Het was enige tijd rustig aan het Nederlandse gothicrockfront, met weinig grote releases en het wegvallen van After Forever. Dit jaar staan de drie overgebleven grote bands echter weer op, al worden deze retours allen gekenmerkt door verandering. The Gathering bracht een nieuwe plaat uit (de eerste zonder Anneke van Giersbergen sinds ‘Mandylion’), Within Temptation komt met een akoestisch album en Epica is terug met de tweede langspeler in een halfjaar tijd. Het album ‘Design Your Universe’ werd gepresenteerd in Paradiso, Amsterdam.

Voor wie Epica al een tijdje niet meer op de planken heeft zien staan, valt meteen op dat er een wijziging in de line-up heeft plaatsgevonden. Kernleden Mark Jansen en Simone Simons vormen nog altijd het spil van de band. Toch is er op muzikaal vlak progressie merkbaar. Epica lijkt – anders dan zijn Hollandse genregenoten – juist voor een hardere sound te kiezen. Die verandering is prettig na de voorgaande studioalbums, waarbij Epica zichzelf in een productioneel keurslijf wrong.

Verandering is niet altijd beter, al is dat vaak vooral kwestie van gewenning. Epica doet zijn naam nog altijd eer aan met een grootst, bombastisch geluid. De composities zijn gecompliceerder dan voorheen en daardoor niet allemaal even geschikt voor een live-uitvoering. Niet dat Epica het niet aankan om deze nummers live te vertolken, maar het vereist een grondige bestudering van de band om het nieuwe materiaal ten volle te appreciëren. Enkele oudere nummers komen alsnog voorbij aan het einde van de show.

Op ‘Design Your Universe’ borduurt Epica verder op het drieluik ‘A New Dawn’, afkomstig van het album ‘Consign To Oblivion’. Met de nieuweling wordt daar een nieuw drieluik aan toegevoegd. Daarmee wordt Epica een soort soapserie; de cast verandert, de verhaallijnen worden ingewikkelder en je moet het aandachtig blijven volgen om niks te missen. De meeste fans gaat dat prima af, zelfs diegenen die speciaal voor deze albumpresentatie vanuit Zuid-Frankrijk naar Amsterdam zijn afgereisd. De uur durende signeersessie in de hal van de poptempel sprak dan ook boekdelen. Men is Epica lang niet zat.

FOTOGRAFIE:

Epica foto Epica - 10/10 - Paradiso Epica foto Epica - 10/10 - Paradiso Epica foto Epica - 10/10 - Paradiso Epica foto Epica - 10/10 - Paradiso Epica foto Epica - 10/10 - Paradiso
 
 
volgende reviewfestival logo

THE CULT - 13/10 - EFFENAAREen uitverkochte Heineken Music Hall was niet genoeg voor The Cult. Een...

festival logovorige review

PIXIES - 13/10 - HEINEKEN MUSIC HALL De Pixies, een legendarische band uit de jaren tachtig. Met hun Doolittle...