VERSLAG: The Cult - 13/10 - Effenaar

VERSLAG:

The Cult - 13/10 - Effenaar

Het lijkt wel oldiesmaand, met alle comebackconcerten die er momenteel in Nederland gehouden worden. De ene na andere ooit-zo-hippe-band komt weer bij elkaar, terwijl soloartiesten van diverse pluimage hun hits afstoffen tijdens grote tours. Van sommige bands hoop je dat ze nooit meer een voet op het podium zetten, anderen wil je maar wat graag zien. The Cult is een band die overduidelijk tot de tweede categorie behoort.

Zoals zoveel Britse bands die begin jaren ’80 zijn opgericht, piekte The Cult al erg vroeg in diens carrière. Met het tweede album ‘Love’ uit 1985, brak The Cult in Europa door. Pas aan het einde van dat decennium volgde mainstreamsucces in de VS. Oprichters en songschrijvers Ian Astbury en Billy Duffy besloten dat het tijd was voor een vervroegd jubileumfeestje rondom het doorbraakalbum. Nu staat The Cult dus op de planken met de Love Live MMIX Tour, waarbij de plaat integraal wordt nagespeeld. De Britten wilde na het concert in HMH een “intieme” show doen en kozen daarvoor de Effenaar. Let wel, de grote zaal.

Hoewel Astbury recentelijk nog riep dat hij albums maar een achterhaald concept vond – en dat The Cult waarschijnlijk nooit meer een album zal uitbrengen – lijkt de zanger er minder moeite mee te hebben om een plaat nummer voor nummer volgens de oorspronkelijke tracklist uit te voeren. Daar is ook niks mis mee, want de tracklist van ‘Love’ is dik in orde. De gitaarrifjes van Duffy klinken onverminderd vers en sprankelend. Astbury is goed bij stem. De jaren zijn gunstig geweest voor nummers als ‘Rain’, ‘She Sells Sanctuary’ en ‘Hollow Man’, die nergens gedateerd klinken.

Anders dan de overige comebackers van 2009 zet The Cult in ieder geval geen reguliere Greatest Hits-show neer, maar een geïnspireerd en doordacht concert. Het feit dat de band wat saai is om ruim anderhalf uur naar te kijken wordt ruimschoots gecompenseerd met enorm muzikaal vakmanschap. Na de tien nummers van ‘Love’, volgt nog een fiks aantal liedjes, waaronder ‘Wildflower’, ‘Dirty Little Rockstar’ en ‘Love Removal Machine’.

Voordat Astbury dit laatste nummer wil aankondigen, krijgt de zanger pardoes een vol glas bier over zich heen. Hij laat uitgebreid weten dit nogal respectloos te vinden. Wanneer Duffy na afloop van de set bijna hetzelfde overkomt, maakt hij daar minder woorden aan vuil. Hij grijpt de microfoon en roept: “Cunt!”. Een kleine domper op een anderzijds sterk optreden.

Verslag gemaakt op: 13 oktober 2009
 

FLEETWOOD MAC - 15/10 - AHOYNa jaren van afwezigheid is Fleetwood Mac terug in het land. De tour van de...

EPICA - 10/10 - PARADISO Het was enige tijd rustig rond de Limburse band Epica. Niet voor niets, ze...