RECENSIE: Volbeat - Outlaw Gentlemen & Shady Ladies

Cover Volbeat - Outlaw Gentlemen & Shady Ladies
recensie cijfer 2013-05-16 Het is weer eens tijd voor wat ouderwets Deens ijzer: de rockers van Volbeat brengen hun vijfde studioalbum uit, genaamd Outlaw Gentleman & Shady Ladies. Het vertrek van gitarist Thomas Bredahl liet een gat dat opgevuld moest worden. Tijdens de tour van 2012 viel Mercyful Fate-gitarist Hank Shermann in. Tijdens de opname van dit nieuwste album beviel de samenwerking met producer Rob Caggiano (o.a. Anthrax) zo goed dat hij een vast lid van de groep werd. Met deze aanvulling klinkt Volbeat sterker dan ooit.

Ook deze nieuwe plaat bevat een kleurrijke mix van country-melodietjes en strakke gitaarriffs, met op de achtergrond hier en daar een mondharmonica of slideguitar voor het toegevoegde Western-sausje. De pure metalsongs met zware ritmes en slagwerk van met name de eerste twee albums lijkt de band nu definitief achter zich te laten. De wat vrolijkere toon van Beyond Hell / Above Heaven, het vorige album, wordt voortgezet zonder de klassieke Volbeat-beukers uit het oog te verliezen.

De eerste gitaarsolo’s komen al langs op ‘Pearl Hart’, het tweede nummer van de plaat. Een stevige track is ‘Dead But Rising’, met heerlijk zwaar doch simpel gitaarwerk. Op ‘Room 24’ horen we gastzanger Kim Bendix Petersen (ook wel King Diamond genoemd en leadzanger van onder andere Mercyful Fate). Dit is een iets minder geslaagd, bijna gothic-achtig nummer. Verderop horen we Sarah Blackwood (Walk Off The Earth) in een vrolijke afwisseling van akoestische en elektrische gitaren. Ook Volbeat’s cover van Young The Giants ‘My Body’ is het vermelden waard, al is de keuze voor dat liedje een beetje vreemd: alsof de mannen dit nummer nodig hadden om nog meer vrolijkheid op hun plaat te introduceren.

De rest van Outlaw Gentleman & Shady Ladies staat vol met nummers zoals we ze van Volbeat kennen, inclusief twee knallers van het fantastische concert op Wacken 2012 (YouTube-tip!). De combinatie tussen de luchtigere nummers en het zwaardere beukwerk pakt goed uit en zorgt voor een lekker wegluisterend, pakkend plaatje, dat je steeds opnieuw opzet. Wel wijkt Volbeat steeds meer af van hun oude sound. Toch is het fijn dat ze zich niet vastbijten in het bekende stramien. Meer van dit alstublieft!
Recensent:David van der Lof Artiest:Volbeat Label:Universal Music
Cover Hadewych Minis - Hadewych Minis

Hadewych Minis - Hadewych MinisBezoekers aan theaterfestival De Parade waren in 2011 al getuige van de...

Cover Safi & Spreej - Fase 2

Safi & Spreej - Fase 2 België is een land met een ruime pophistorie. Maar ondanks de toch levende...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT