RECENSIE: Trixie Whitley - Fourth Corner

Cover Trixie Whitley - Fourth Corner
recensie cijfer 2013-03-19 Trixie Whitley is tot nu toe vooral bekend als de frontvrouw van Black Dub, de band van muzikant en bekend producer Daniel Lanois. Deze werkte eerder al samen met haar vader, de in 2005 overleden bluesmuzikant Chris Whitley. Trixie bracht tot nu toe twee EP’s uit, Fourth Corner is haar eerste soloalbum.

Trixie Whitley heeft een herkenbare bluesy stem, ze kan heel fragiel zingen maar ook krachtig. Op de sobere openingstrack 'Irene' laat ze zich nog van haar ingetogen kant horen, maar niet veel later trekt ze alle registers open op het meeslepende 'Pieces'. Een lied waarin ze bezingt hoe ze stukjes van zichzelf achterlaat wanneer ze een plek verlaat. Een persoonlijk nummer, omdat Whitley haar hele leven afwisselend in haar geboorteland België en in de Verenigde Staten heeft gewoond. Strijkers zorgen ervoor dat de smart dik wordt onderstreept.

Dat Whitley vele stemmen in één is, hoor je op 'Silent Rebel Pt. 2'. Ze zingt dit wat lager en met geleidelijk toenemende intensiteit. Deze track heeft een spannende Oosterse sound en bevat ook een stukje spoken word. Haar stem komt beter tot zijn recht bij een lied met meer soul zoals het prachtige 'Breathe You In My Dreams'. Dit is Trixie Whitley in optima forma, haar zang loopt over van gevoel en wordt begeleid door een lekker soulkoortje. Als dit je geen kippenvel bezorgt moet je dringend naar de dokter. En zo zijn er nog meer, waaronder de ijzersterk gezongen titeltrack 'Fourth Corner' en 'A Thousand Thieves'.

Dat de blues in haar bloed zit, is overal te horen, maar het duidelijkst herkenbaar bij 'Like Ivy'. Een van de sterkste tracks van het album is 'Strong Blood', ze zingt daarin over haar biologische wortels. Het lied begint rustig maar na verloop van tijd trekt de zangeres de handrem helemaal los. Afsluiter is 'I'd Rather Go Blind', dat net als 'Pieces' ook te vinden is op de ep 'The Engine'.

Met vijftien tracks geeft Trixie Whitley je waar voor je geld. Daar zitten geen vullers bij ook al blijven bepaalde nummers je meer bij dan andere. Whitley is niet bang om aan zelfreflectie te doen, ze onderzoekt op Fourth Corner haar eigen roots. Daar past haar emotioneel geladen stem uitstekend bij en daarin zit de grootste kracht van dit album.
Recensent:Dave van der Sterren Artiest:Trixie Whitley Label:News
Cover Steven Wilson - The Raven That Refused to Sing (And Other Stories)

Steven Wilson - The Raven That Refused To Sing (And Other Stories) Steven Wilson is een bezig baasje. De hoeveelheid muzikale collaboraties en...

Cover Sven Väth - The Sound Of The 13th Season

Sven Väth - The Sound Of The 13th Season In de huidige elektronische dansmuziek is een centrale rol weggelegd voor het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT