RECENSIE: Rage Against The Machine - Rage Against The Machine XX: 20th Anniversary Edition

Cover Rage Against The Machine - Rage Against The Machine XX: 20th Anniversary Edition
recensie cijfer 2013-01-26 Eind 1992 verscheen Rage Against The Machine, het debuutalbum van de gelijknamige band, meestal afgekort tot RATM. De band brak wereldwijd door met een stijl die een paar jaar eerder door de Nederlandse formatie Urban Dance Squad was bedacht: funky metal met een rapper. In tegenstelling tot onze landgenoten gebruikte RATM echter geen draaitafels. Sterker nog, de band ging er prat op dat alle muziek op het album was gecreëerd met gitaar, bas, drums en vocalen. Daarnaast werd RATM gekenmerkt door de uitgesproken, linksradicale teksten van rapper Zack de la Rocha.

Vanwege de twintigste verjaardag van Rage Against The Machine verscheen er eind vorig jaar een nieuwe versie van het album, de XX : 20th Anniversary Edition. Deze is er in drie verschillende versies. De eenvoudigste hiervan is het oorspronkelijke album, aangevuld met een drietal bonustracks. De meest luxueuze uitvoering is een box met daarin twee cd’s, twee dvd’s en een LP. Bij Festivalinfo ontvingen we de “middelste” versie, die bestaat uit twee cd’s en een dvd.

De eerste cd van deze uitvoering van de XX : 20th Anniversary Edition bevat het oorspronkelijke album plus drie bonustracks. Dit zijn live-versies van ‘Bombtrack’, ‘Bullet In The Head’ en ‘Take The Power Back’. Dit zijn prima live-uitvoeringen, maar ze voegen weinig toe. Een stuk interessanter is de tweede cd van de XX : 20th Anniversary Edition. Hierop staat de originele demotape die de band in 1991 opnam en bij shows verkocht.

Op The Original Demos, zoals de tweede cd logischerwijs gedoopt is, vinden we zeven songs die ook op het officiële album terecht zouden komen, maar dan in een ruwe uitvoering. De opnamekwaliteit is iets minder, maar zeker niet slecht. Wel klinkt de band net wat minder scherp dan op de uiteindelijke plaatversies. Desondanks zijn deze rudimentaire uitvoeringen zeer interessant. Ze laten immers horen hoe RATM klonk voordat de band met een dure producer in zee ging.

Naast deze zeven bekende songs bevat The Original Demos ook nog vijf nummers die het album niet zouden halen. ‘Clear The Lane’ en ‘Darkness Of Greed’ stonden ook al op de ‘Killing In The Name’ single, maar de andere drie kenden we nog niet. Deze songs doen amper onder voor het materiaal dat het album wel haalde en zeker het wat slepende ‘Mindset’s A Threat’ is erg sterk.

De muziek op Rage Against The Machine staat ook na twintig jaar nog steeds als een huis. De band zou het niveau van het debuut op latere albums niet meer weten te evenaren, maar dit is en blijft een klassieker. Voor fans van RATM is de XX : 20th Anniversary Edition een aanrader. Als je een groot budget hebt, is de luxe versie wellicht nog interessanter, maar deze dubbel-cd uitvoering is zijn geld in ieder geval waard. Dit ondanks de nogal magere dvd, die slechts drie videoclips en wat matige livebeelden bevat.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Rage Against The Machine Label:Sony Music Entertainment
Cover Herrek - Waktu Dulu

Herrek - Waktu Dulu Herrek is de nieuwe band rond zanger/gitarist Gerrit van der Scheer, die...

Cover Will And The People - Friends

Will And The People - Friends De zomer van 2012 werd muzikaal beheerst door een aantal nummers. Het valt...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT