RECENSIE: The Gathering - Disclosure

print
mail to friend
Cover The Gathering - Disclosure
recensie cijfer 2012-08-10 Het is een tijdje stil geweest rond The Gathering en de vraag hoe het toch eigenlijk met band zou gaan, begon zich op te dringen. Nadat Anneke van Giersbergen de band in 2007 verliet, had The Gathering vrij snel, in de persoon van Silje Wergeland, een vervangster gevonden; een prachtige vrouw met een dijk van een stem. Vergelijkingen, in het negatieve, met Anneke lagen voor de hand, maar de sceptici kregen gelukkig ongelijk nadat Silje al snel de schroom van zich afgooide en daverende podiumpresentaties te beste gaf. Het vijftal had toen net The West Pole uitgebracht en ondanks dat de plaat hier en daar nog wat aarzelend overkwam was al snel duidelijk dat de band met de Noorse zangeres goud in handen had. De altijd tolerante Gathering fans slikten het in ieder geval als zoete koek.

Helaas werd het toen een tijdje akelig stil in het Gathering kamp, maar kwam in het voorjaar een teken van leven met de aankondiging van een nieuw album. Daarnaast staat de band momenteel weer volop in de belangstelling met een reünietour waarbij het debuut Always uit 1992 in de originele bezetting wordt uitgevoerd. En nu kunnen we dan eindelijk Disclosure, de tweede plaat met Silje, verwelkomen.

De acht nummers op de plaat laten horen dat er nog steeds niet veel aan de muziek van The Gathering is veranderd. Triprock en elektronica zorgen ervoor dat het geluid weer even spannend klinkt als vanouds. Wanneer je naar het beginstuk van het elf minuten durende ‘Heroes For Ghosts’ luistert heb je het gevoel weer helemaal in de Nighttime Birds periode te zitten. Daarbij zorgt de geweldig zingende Silje ervoor dat je kippenvel tot op je tenen krijgt. Halverwege krijgt het nummer een prettige en spannend klinkende versnelling. Alleen al dit weergaloze nummer is de aanschaf van de plaat dik waard.

De balans tussen keyboard en gitaar is overal prima in orde en de subtiele, uit duizenden herkenbare ritmesectie staat weer als een huis. De catchy dansbare opener ‘Paper Waves’ ligt direct goed in het gehoor en is de perfecte track om een plaat mee te openen, zodat de aandacht gelijk wordt vastgehouden. Heel verrassend is dat we ook toetsenist Frank Boeijen, niet onverdienstelijk, mee horen zingen in het sterk door elektronica gedomineerde ‘Meltdown’. Het tweeluik ‘Gemini I’ en ‘Gemini II’ is heel bijzonder omdat het eerste deel een vrij stevig rocknummer is, dat aan het eind van het album in deel twee als een soort triphop versie wordt herhaald. Het past prachtig in het afwisselende geluid van The Gathering. Hoe goed en veelzijdig Silje kan zingen wordt in het kalme ‘Missing Seasons’, maar ook in het sterke, psychedelische ‘I Can See Four Miles’ nog maar eens extra bevestigd.

Het vijftal heeft het maar weer mooi geflikt en heeft met het coherente Disclosure één van haar beste platen ooit opgenomen. Elk nummer is een hoogtepunt op zich en met de geweldige Silje kan de band nog jaren vooruit. Het was het wachten meer dan waard!
Recensent:Jan Didden Artiest:The Gathering Label:Psychonaut Records
volgende recensie
Cover Devin Townsend Project - By a Thread

Devin Townsend Project - By a ThreadIn deze tijd van dalende cd verkopen is het een groot risico om een box met...

Cover Various - Rub A Duck Presents: One Year The Best In Bass
vorige recensie

Various - Rub A Duck Presents: One Year The Best In Bass Rub A Duck is een vreemde Hollandse eend in de bijt. Het piepjonge label...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT