RECENSIE: Collision - A Healthy Dose Of Deatth

print
mail to friend
Cover Collision - A Healthy Dose Of Death
recensie cijfer 2012-08-20 Collision is een Limburgse band die al sinds 2000 de podia onveilig maakt met hun agressieve grindcore. De band doet dat met twee zangers, Wouter 'Tammi' Wagemans en Björn Lemmen. A Healthy Dose Of Death is hun derde studioalbum.

Van een band die Collision heet mag je verwachten dat ze er vol in knallen en inderdaad blaast de openingstrack 'Sreamer' meteen je hersens uit je kop. Dit is een 'liefdesliedje' Collision-style; lomp, hard vuilbekkend en retesnel. De ene zanger braakt diepe doodsrochels uit, terwijl de ander brult als een humeurige drill instructor. Zoals illustere voorgangers als D.R.I., Wehrmacht en S.O.D., gebruikt de band een flinke dosis zieke maar melige humor in hun tracks. Alleen al een titel als 'Going Nuts With Splattered Guts' is natuurlijk pure poëzie. De teksten zijn lekker over de top: "You piece of slime, now you're mine. Decapitation time. There won't be a wedding, just a beheading". Overigens had ik het tekstboekje wel nodig want er is nauwelijks een lettergreep te verstaan. Naast fysiek geweld en menselijk barbecuevlees gaat het over alcohol ('Fucked Up And Wasted') en over religie ('Charming Chicks With A Crucifix' en 'Christ Candy'). Het spreekt voor zich dat de mannen niet bepaald vrome kerkgangers zijn. Daarmee hebben we de thematiek waar de rest van het album op teruggegrepen wordt wel gehad.

Ook geheel in de traditie van het genre zijn de songs kort maar intens. 'Machine Girl' lijkt bijvoorbeeld wel wat op Slayer's 'Angel Of Death', maar dan afgespeeld op 45 toeren. 'My Super Sweet Stalker' begint iets gematigder, maar dan wordt het tempo geleidelijk opgevoerd alsof een knop wordt omgedraaid. Een mooi effect. Tussen de songs door heb je telkens anderhalve seconde of twee om naar adem te happen voordat de volgende schuimbekkende epileptische aanval begint. Het enige echte rustmoment is een vrij overbodige instrumental die geïnspireerd lijkt te zijn op het vroege werk van Metallica. Gelukkig gaan de mannen daarna gewoon weer los als een stel pitbulls.

A Healthy Dose Of Death komt aan als een mokerslag in je gezicht. Een ongetemperde brok furieuze energie. Geen gelul, rammen dat is waar deze band voor staat. Niet gehinderd door wat men goede smaak noemt hebben deze heren een zeer geslaagd grindcore album gemaakt!
Recensent:Dave van der Sterren Artiest:Collision Label:Hammerheart Records
volgende recensie
Cover Lita Ford - Living Like a Runaway

Lita Ford - Living Like A RunawayIedereen die in de jaren zeventig en tachtig naar hardrock luisterde kent...

Cover Ronald Reinders - Liedjes
vorige recensie

Ronald Reinders - Liedjes Ronald Reinders verwierf vooral bekendheid in het covercircuit. Met zijn...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT