RECENSIE: Bear in Heaven - I Love You, Its Cool

print
mail to friend
Cover Bear in Heaven - I Love You, Its Cool
recensie cijfer 2012-06-05 Men probeert ten tijde van een albumrelease vaak een opvallende manier van presenteren te vinden. Zo ook het uit de Brooklyn-scene afkomstige Bear In Heaven, dat het derde album I Love You, It`s Cool exact 2709 uur voor de release op hun website ter beschikking stelde. Maar dan wel zo zwaar vertraagd dat het album precies op de dag van de release klaar was. Leuk bedacht, maar wat is het resultaat als we I Love You, It`s Cool op de juiste snelheid en zonder ruis beluisteren? Wel, als je zo`n 113 dagen kan luisteren naar de vertraagde versie, moet je wel haast in een trance zitten. Een trance, dat is precies hoe I Love You, It`s Cool aandoet.

Het nadeel aan de trance, om maar meteen met de kritiek te beginnen, is dat het overgrote deel als een dikke brij klinkt. Je verdrinkt als het ware in de hemelse, zweverige sfeer en de galmende productie. Daar kan je fan van zijn, maar afwisselend is het nauwelijks. En juist daardoor wil de aandacht nog wel eens verslappen. Een track als 'Cool Light' komt zelfs wat doelloos over. Opvulling voor de dikke brij dus.

Is het dan nooit spannend of afwisselend? Jawel hoor. De afwisseling zit hem alleen in (te) kleine dingen. De mengeling van dromerige indiepop en psychedelische electro valt op in het gebruik van invloeden uit allerlei stijlen. Hoor je soms vlagen van de hedendaagse dubstep, dan kan het vervolgens zomaar zijn dat je wordt teruggeworpen naar de seventies of de nineties. Het typische synthesizergeluid uit de eighties is overigens sowieso nooit ver weg.

De songs van I Love You, It`s Cool die er toch bovenuit steken vallen voornamelijk op door hun contrast met de overige songs. Zo is de overgang van 'Warm Water' naar 'Space Remains' erg prettig. Ze vloeien in elkaar over als een trip, maar de songs verschillen anderzijds erg van elkaar. Van het bijna kinderlijke 'Warm Water' naar het drukke 'Space Remains'. Dat dan ook wel een absoluut hoogtepunt is. Een gelaagde muur van samples op een stevig ritme wordt heel goed opgebouwd en weet tot het einde te boeien. Ook 'Sinful Nature' is een prima track. De opbouw is goed verzorgd en het geheel heeft een duidelijke popstructuur. Het is een echt liedje.

Is I Love You, It`s Cool een aanrader? Misschien. Bear In Heaven schotelt op dit album een roes voor waar je zin in moet hebben. Slechts een enkele keer word je even bij je kladden gepakt door een song die echt afwijkt. Daar moet je van houden en vooral tegen kunnen. Ondergetekende werd helaas te weinig gegrepen om het album noemenswaardig te vinden. Maar voor een trip zonder enige vorm van verdovende middelen kan je bij I Love You, It`s Cool goed terecht.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Bear in Heaven Label: 
volgende recensie
Cover Devious - Wolfhagen

Devious - WolfhagenDat deathmetal nog lang niet dood is wordt keer op keer bewezen door de...

Cover Cate le Bon - Cyrk
vorige recensie

Cate le Bon - Cyrk Albumnaam CYRK is het Poolse woord voor circus en om maar gelijk met de deur...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT