RECENSIE: Vinicio Capossela - La Suite Della Balena

print
mail to friend
Cover Vinicio Capossela - Marinai, Profeti E Balene
recensie cijfer 2012-07-20 Hoewel deze Italiaanse zanger buiten zijn vaderland nooit bekendheid heeft genoten, wordt al snel duidelijk dat Vinicio Capossela iets heeft met tragische zeehelden. Deze singer-songwriter en pianist werd door Mojo al eens getypeerd als "Italie`s meest intrigerende muzikale reiziger". Het is dan ook niet heel verwonderlijk dat deze liedjesschrijver deze dubbel-cd Mariani, Profeti E Balene (vertaald: Zeelieden, Profeten en Walvissen) genoemd heeft. Het is tegelijkertijd meteen een goede binnenkomer als je nog nooit van deze man gehoord hebt, want op dit conceptalbum, gebaseerd op literaire zeevaardersverhalen, laat hij naar verluidt mooier dan ooit zien hoe hij allerhande muziekstijlen, van folk, rock en morna met elkaar verbindt.

Verdeeld over drie hoofdstukken, 'Zeelieden', 'Profeten' en 'Walvissen', schetst Capossela hoe de mens steeds weer zijn meerdere moet erkennen in de kracht van de natuur. Met veel gevoel voor theater en Shakespeariaans drama creëert deze kapitein een magische, melancholische wereld, gevuld met duisternis en verliezers. Ondersteund door topkrachten uit de Italiaanse muziekwereld, en door Marc Ribot en Greg Cohen (bandleden van Tom Waits), ontwikkelt Vinicio Capossela een even groots als gevarieerd aanbod aan prachtige historieke chansons.

De negentien tracks samen vormen een kunstwerk met complexe, gevarieerde inhoud, waarbij de zee en reizen uiteraard de hoofdthema’s vormen. Diezelfde thema’s vormen een metafoor voor het lot dat ons leven bepaalt, en dat we niet kunnen controleren. Deze bijna verheven muziek sleept je mee op een aangrijpende en betoverende muzikale reis die je absoluut mee wil maken.

Op het album voert Kapitein Capossela ons naar wonderlijke oorden, waar volop ruimte is voor avontuur, mysterie en schoonheid. Samen met een flinke dosis zeemansbravoure en een scheut rum, weet hij op nationaal vlak vele prijzen in de wacht te slepen, maar buiten Italië wil het deze mini-held nog niet lukken. Nu, anno 2012, met een prachtig Marinai, Profeti E Balene op zak, moet het deze man hoogstwaarschijnlijk wel lukken om de buitenlandse zeeën baas te maken. Vast en zeker.
Recensent:Joey van der Leemputten Artiest:Vinicio Capossela Label:Pias
volgende recensie
Cover Amariszi - Balkan Chaotika

Amariszi - Balkan ChaotikaHet gezelschap van Amariszi vormt een van de jongste Balkan bands die ons...

Cover Tiësto - Club Life Vol. 2
vorige recensie

Tiësto - Club Life Vol. 2 Als Nederlandse dj’s als Chuckie en Afrojack hot zijn in Amerika, dan is...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT