RECENSIE: The Streem - Songs for the Ghosts

Cover The Streem - Songs for the Ghosts
recensie cijfer 2012-05-08 Zo nu en dan verschijnt er iets totaal onbekends op de recensieplank. The Streem? Klinkt in eerste instantie als een naam voor een bandje, zo dacht ik. Niets was minder waar. The Streem bleek het artistieke evenbeeld van Dan Lazarescu te zijn. Een Roemeense singer-songwriter woonachtig in Nederland. Na de barretjes en cafés in de Amsterdamse binnenstad, probeert hij door middel van zijn EP Songs For The Ghosts een breder publiek aan te spreken. Iets dat hij ook al deed door deel te nemen aan de Grote Prijs van Nederland in de categorie singer-songwriter. Songs For The Ghosts is zijn tweede EP en is geproduceerd door Ro Halfhide die onder andere de laatste plaat van Case Mayfield en het album Life Is Short van Lucky Fonz III produceerde.

Zelfs het begin van een nummer kan abrupt zijn, zo luidde de conclusie na het beluisteren van eerste track ‘Walk Away’. Als je eenmaal op afspelen gedrukt hebt lijk je vrijwel direct midden in het refrein van het uptempo nummer gedumpt te worden. ‘The Candle That Always Burns’ is vervolgens een wat rustiger nummer. Ditmaal met een goed en verzorgd intro op gitaar. De stukken samenzang klinken mooi, volkomen misplaatst zijn echter de routinematige achtergrondkoortjes gedurende het nummer. Lazarescu’s talent als tekstschrijver is tevens zo nu en dan te horen. Tot emoties roeren kan hij je echter niet. Hoewel het de vraag is of Lazarescu’s stem en het gebruik daarvan niet debet zijn aan deze tekortkoming. Frequent zoekt hij met zijn stem enthousiast de hoogste toonregionen op, terwijl de stukken gekenmerkt door lagere zang aangenamer luistervoer vormen.

The Streem heeft wel degelijk muzikaal talent, getuige onder andere zijn deelname aan de Grote Prijs van Nederland. Dat hij hierin niet wist door te dringen tot de kwartfinales is met behulp van deze EP echter ook te verklaren. Lazarescu’s stem is namelijk niet de meest aansprekende en samen met de ,bij tijd en wijle, gehaaste nummers zorgt dit nogal voor een chaotisch geheel. Opzienbarend genoeg laten de vijf nummers overwegend een vol bandgeluid horen, met een hoofdrol voor de gitaar. ‘The Candle That Always Burns’ is zowel wat betreft stemgebruik als in muzikaal opzicht het meest ingetogen nummer. Niet toevallig is dit ook het beste nummer van de vijf. Wellicht zou een soberdere aanpak voor The Streem dan ook niet misstaan.
Recensent:Mick Claessens Artiest:The Streem Label:Eigen Beheer
Cover Flying Colors - Flying Colors

Flying Colors - Flying ColorsEn voila; hier is alweer het volgende project van drummer Mike Portnoy...

Cover UFO - Seven Deadly

UFO - Seven Deadly Met Seven Deadly heeft UFO de mijlpaal van twintig albums bereikt....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT