RECENSIE: Wood - The Space Without Anxiety

[Wood] – [The Space Without Anxiety]
recensie cijfer 2010-12-14 Het album The Space Without Anxiety van Wood is de opvolger van de cd Wood uit 2007. Was de band in 2007 nog volstrekt onbekend, en moest zanger Wouter Loderichs gebeld worden voor wat informatie over de band, in 2010 wordt er gelukkig wat meer informatie gegeven. Zo begon Wood als duo met Wouter “Wood” Loderichs (zang/gitaar/percussie) en Elroy Hasselt (bas/zang/percussie), tegenwoordig is het een trio met ook Erwin Konink (drums/sampler). Maar live kunnen ze aangevuld worden met allerlei gastmuzikanten. Muzikaal zijn de heren beïnvloed door een hele berg muziekstijlen, waaronder hiphop, triphop, funk, rock en blues. Maar ook al is de cd vergezeld van een korte biografie er is in de loop der jaren niet wezenlijk meer informatie verschenen over Wood. En dat is vreemd aangezien het debuut album er zeker mocht wezen.

Net als op het eerste album is ook op The Space Without Anxiety weer een combinatie van elektronische muziek met live instrumenten als drum, didgeridoo en djembe te horen. De zware zang, praatcombinatie van Wood, gecombineerd met de aparte keuze van instrumenten geeft de muziek een heel experimenteel geluid. De vocalen zijn doorleefd, en geven het geheel een wat zwaarder tintje. Desondanks stoot het de luisteraar niet af. Ergens doet het ook wel denken aan muziek van Faithless. Het is veelal rustige, maar toch dreigende muziek met een beat. Muziek waarop de ene keer een elektrische gitaar overheerst en die de andere keer ondanks de akoestische gitaar weer tegen triphop aan hangt. Op de gehele cd heerst een aparte sfeer zonder dat de heren muzikanten expliciet en extravagant de kunstenaar uit gaan hangen en de luisteraar van zich vervreemden. Er wordt op het artistieke randje gelopen zonder er ooit overheen te stappen. En hoewel je wel merkt dat dit geen standaard muziek is, zijn het toch gewoon nummers van rond de drie minuten gebleven. Nummers die ook nog eens allemaal bij elkaar passen. Het is geen zware kost geworden en aangezien de cd ontzettend goed in elkaar gezet is, verdient hij veel meer aandacht en ruimte op het internet dan dat er nu te vinden is.

Waarom Wood met deze cd wederom niet in het nieuws is geweest, blijft voor mij een raadsel. Er worden producten uitgebracht die minder interessant zijn en stukken minder vernieuwend die wel kranten halen. Wood verdient veel meer aandacht dan dat er tot nu toe gegenereerd is!


Eerdere recensies van Wood:
- 17-07-2007: Wood.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Wood Label:Eigen Beheer
The Orb featuring David Gilmour - ‘Metallic Spheres’

The Orb - Metallic Spheres (met David Gilmour)Er zijn mensen die The Orb niet kunnen smaken. ‘Te vaag’, ‘te ijl’, ‘te...

Uncle Frankle - Discrepancies

Uncle Frankle - Discrepancies Discrepancies is Uncle Frankle ’s tweede e.p., na de uitstekend ontvangen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT