VERSLAG: Doodswens / Marduk / Origin - 10/04 - Podium Victorie

VERSLAG: Stefan Zegerius  

Marduk/ Origin/ Doodswens- 10/04 - Podium Victorie

Het Eindhovense Doodswens mag de avond openen. Daar waar de krochten van de hel niet dieper kunnen liggen galmt de muziek van deze band. Althans, zo klinkt het. Doodswens speelt gitzwarte metal zoals deze oorspronkelijk is bedoeld. Weinig poespas, maar wel bijzonder veel sfeer. De vocaliste achter het drumstel geeft een extra dimensie die enkel waarde toevoegt aan een heel fijn optreden. Petje af.

Het is niet de eerste keer dat Marduk en Origin samen touren. Ok, Origin is vanavond de vreemde eend in de bijt, maar de manier waarop deze heren doen wat ze doen verdient een 10 uit 10. De techniek, de energie en alles zo retestrak. Zelden zie je een live optreden zo perfect uitgevoerd worden zoals deze band dit kan. Het is jammer dat het publiek er vanavond redelijk tam op reageert. Zanger Jason Keyser probeert het publiek wel mee te krijgen en slaagt hier deels in. Het is wel duidelijk dat het overgrote deel vanavond voor de hoofdact is gekomen. Origin is een fantastische band en zou nog beter uit de verf komen bij een headliner tour.

Na een ietwat late opkomst mogen we de heren van Marduk verwelkomen. Deze tour is ter ere van het laatste album Memento Mori, maar in plaats van dat halve album te spelen komen er vanavond liefst 11 albums voorbij. Met ‘On Darkened Wings’ wordt de show gestart en gaat daardoor direct van 0 naar 100. De versnelling gaat slechts een enkele keer terug bij bijvoorbeeld het fantastische ‘Wartheland’ en bij de publiekslieveling ‘The Blond Beast’. De interactie met het publiek is minimaal, zoals het hoort bij een black metal show. Weinig praten, veel spelen. Dat is wat we willen. Wanneer we hoogtepunten gaan benoemen bij deze show, kunnen we er eigenlijk niet veel overslaan. De heftigste reacties vanuit het publiek zijn overduidelijk te merken bij ‘With Satan and Victorious Weapons’ en ‘Wolves’. De toegift komt wel relatief laat. Na het verlaten van het podium komt de band pas na 10 minuten terug om er nog een te spelen. Met ‘Baptism By Fire’ van het geweldige Panzer Division Marduk sluit de band de avond af.

Marduk stelt eigenlijk nooit teleur sinds Mortuus de zang op zich nam, 20 jaar geleden. Ook vanavond heeft de band weer een vlekkeloze show op de planken gezet. Marduk komt gelukkig regelmatig in Nederland optreden. Dat is geen overbodige luxe. De band bestaat inmiddels ruim 30 jaar. Daar mogen er nog een heleboel bij komen als de shows op dit niveau blijven.

 

MOTHER'S FINEST - 17/04 - TIVOLIVREDENBURGDe Amerikaanse funkband speelde op 18/4/24 in Tivoli nog steeds vol energie...

THE TRIBUTE - LIVE IN CONCERT - 12/04 - ZIGGO DOME Op vrijdag 12 april 2024 zijn de beste vier tributebands te horen en te zien...