VERSLAG: Brutalismus 3000 - 29/01 - Melkweg

VERSLAG: Sem Berendsen  

Brutalismus 3000 - 29/01 - Melkweg

Brutalismus 3000 is een relatief jong duo, dat hun eerste single Horíme, uitbrengt in 2020. Toch hebben ze in deze tijd veel fans overgehaald met hun harde kicks, geprogrammeerd door producer Theo Zeitner en de unieke vocalen van zangeres, Victoria. In 2020 brengen ze hun eerste EP, Amore Hardcore uit. Met een mix van Hardcore techno en hoge vocalen zorgt deze EP voor redelijk wat populariteit. De EP ‘Lieve in Zeiten Der Kola’, die ook in 2020 uitkomt geeft nog een boost aan dit opkomende duo. In 2021 brengen ze du nummers ‘Satan Was A Babyboomer’ en ‘Atmosféra’ uit die het duo echt op de kaart zetten. Vooral na hun set, geüpload op YouTube door boiler room, zet ze vooraan in de scene met meer dan zes miljoen views. In 2023 brengen ze hun debuutalbum uit, onder de naam ‘ULTRAKUNST’

Vanavond, 29 januari, heeft Brutalismus de grote zaal in de Melkweg uitverkocht, met een voorprogramma van de artiesten Alcatraz en Sky Leon. Vanaf het begin van de set is het publiek al in de ban van de diepe kicks van het Alcatraz. De afwisseling van gabber, trance en chopped vocalen houdt het hele publiek aan het dansen tot Sky Leon opkomt. Ook hij laat het publiek niet stilstaan en zingt zelf ook. Bij de remix van It’s Raining Men was het publiek helemaal in de ban van deze dj, maar als de lichten uitgaan en Brutalismus op het podium komt kan de avond echt beginnen.

Eerst komt er een gezicht met een grote grijns, duidelijk geïnspireerd door Richard D. James (Aphex Twin) tevoorschijn, ondersteund door griezelige giechels. De spanning wordt eindelijk verlicht als de muziek begint en het publiek komt ook al snel terug in de sfeer van een paar minuten geleden. Zeitner, die achter de draaitafel staat laat zijn meesterlijke beheersing van opbouw zien. De live vocalen van Victoria Vassiliki zijn net zo goed, of zelfs beter, dan op de plaat. Het nummer Pentagramm, met een beat die geïnspireerd lijkt door Russische Hardbass zet ook de hele zaal op zijn kop. Bij de remix van ‘Thank You’ van Dido, genaamd ‘ALLEINE’ zingt binnen no time de hele zaal mee, wat je misschien niet van een techno show zou verwachten. Als dan het nummer ‘Atmosfera’, één van de bekendste nummers onder Brutalismus fans, zorgt voor een ware climax bij het publiek.

Als de show dan langzaamaan afbouwt en het duo het podium verlaat, vertrekt het publiek met tegenzin de zaal. Geen tegenzin als negatieve blik naar de show, maar tegenzin omdat het gewoon zo goed was dat je nog wel een uurtje of vijf kon blijven. Terwijl iedereen de zaal verlaat, nog wat merchandise koopt of kluisjes leeghaalt zou je bijna denken dat je de zware kicks die je de hele avond hebt gehoord nog steeds voelt. Al met al een meer dan positieve ervaring met Brutalismus 3000 in een uitverkochte Melkweg. Bij de komende editie van Lowlands Zal dit duo het festival zeker op zijn kop zetten.

 

DE STAAT (YELLOW) - 30/01 - PARADISODe Staat speelt drie avonden in Paradiso met hun ‘Red, Yellow and Blue’...

ROLLING QUARTZ - 28/01 - MELKWEG De koreaanse rockband Rolling Quartz zette met pure girlpower en enorm veel...