VERSLAG: Gotan Project - 14/12 - Melkweg

VERSLAG:

Gotan Project - 14/12 - Melkweg

Op het eerste gezicht kun je stellen dat het tamelijk verrassend is dat de Melkweg volledig uitverkocht raakt als er een tango-concert plaats gaat vinden. Het gaat hier echter om het Franse Gotan Project en aangezien zij middels twee uitmuntende albums (La Revancha del Tango (2001) en Lunático (2006)) en een reeks imponerende concerten hun sporen al lang en breed verdiend hebben, is die verrassing al beduidend minder. Het concert dat 14 december jongstleden plaatsvond in de Melkweg maakt bovendien deel uit van een exclusieve tour, die slechts in 12 landen en 13 steden te zien zal zijn.

Uitverkocht dus en de zaal stond dan ook al vroeg vol met een gemêleerd publiek. Gotan Project brengt immers kwalitatieve, haast authentieke tango gemixt met moderne beats. De muziek blijft binnen strenge kaders, om dat tango-sprookje vooral niet te verstoren. Ook de aankleding van het concert is tango: Romantisch, Argentijns, goedgekleed, beweeglijk en kleurrijk. Het eerste gedeelte is de gehele bezetting zwartgekleed en speelt men achter een doorzichtig scherm. Op dit scherm worden sobere beelden vertoond en dat levert een onwerkelijk beeld op. De entree van zangeres Cristina Vilallonga, gezegend met een diepe, warme, prachtige stem zorgt voor een zeer welkome toevoeging en als twee zwart-geklede tango-dansers het podium betreden is het plaatje compleet. Het doorzichtige scherm valt bij de laatste tonen naar beneden en de band is hierdoor eindelijk helemaal te zien. Drie vrouwelijke violisten en een dame op de contra-bas, een pianist, twee dj’s, een bandeonist, een gitarist en uiteraard de zangeres.

Terwijl in deze korte rust een fragment van ‘The Pianist’ vertoond wordt, is men druk bezig een behoorlijke metamorfose teweeg te brengen bij aanvang van het tweede gedeelte. Alle bandleden zijn nu in het wit gekleed en de beelden worden nu achter de band geprojecteerd. DJ Philippe Cohen Solal weet soms met diepe, vette beats de aandacht voor zich op te eisen en herkenning is er uiteraard als hij KRS One’s ‘Sound of the Police’ door z’n beats mengt. Halverwege de set ligt de eentonigheid enigszins op de loer en de band verandert dan ook plotseling kortstondig van koers. De bandleden krijgen van de dj’s de ruimte om te excelleren door zelf even geen geluid te produceren en alhoewel de bandleden indivueel absolute meesters zijn met hun instrument, duurt dit gelukkig niet te lang.

Uiteindelijk lukt het de band om ruim anderhalf uur te boeien. Men brengt het aanwezige publiek naar het warme Argentinië, weg van de vrieskou die buiten de Melkweg heerst. Door prachtige uitvoeringen van nummers als ‘Santa María’, ‘Diferente’, ‘La Vigüela’ en prijsnummer ‘Last Tango in Paris’ brengt het collectief de Melkweg bovendien soms in vervoering. Gotan Project is vooral anders dan gebruikelijk in het muziekcircuit. Tel daar de exclusiviteit van dit optreden bij op en je kunt wel spreken van een uniek en uiterst bijzondere avond in de Melkweg. Voorlopig moeten we het –overigens zonder te klagen!- doen met hun onlangs verschenen live-cd (recensie).

 

N.E.R.D. - 13/12 - WATTN.E.R.D. gaf eerder dit jaar al een optreden in de Melkweg en de HMH. Vanwege...

PERSISTENCE TOUR - 10/12 - 013 Het ging er weer eens snoeihard aan toe in de 013 vanavond. De voorgerechten...