VERSLAG: Krezip - 28/11 - 013

VERSLAG:

Krezip - 28/11 - 013

Het is feest in Tilburg, want 013 bestaat exact tien jaar. En hoewel er intern wel wat gerommel is bij het poppodium dat voortgekomen is uit de voormalige Noorderlicht, ziet het publiek enkel de grote felgekleurde posters in de stad en groene ballonen in het pand zelf. De opening in 1998 was al net zo feestelijk. De toen nog piepjonge Tilburgse band Krezip was bij die opening ook al van de partij. Het tienjarig bestaan van 013 markeert ook het jubileum van Krezip, inmiddels elf. De band rondom Jacqueline Govaert begon als alternatief gitaarbandje en was in zijn begindagen regelmatig te horen in het radioprogramma van Isabelle Brinkman op 3FM. Enkele jaren later was Krezip één van de populairste bands van Nederland. Tien jaar na de bewuste opening van 013 staat Krezip er nog éénmaal op het podium om afscheid te nemen van het Tilburgse publiek.

Het voorprogramma tijdens de laatste clubtour van Krezip is een nieuwe band. Nou ja, nieuw? Hit Me TV bestond al enige jaren onder de naam Skip The Rush, dat op zijn beurt weer bestond uit leden van de bands Spinach, ConQbine (niet te verwarren met het Limburgse Concubine), Downforce, Amalgamation en Wit Is Out. Een doorstart, de juiste mensen op de juiste plekken en een bak geld werden er tegenaan gesmeten en een pracht van een debuutalbum was een feit. Een geslaagde doorstart kun je concluderen, zeker muzikaal. Met een geluid dat een midden houdt tussen Infadels, The Killers en Arctic Monkeys, verrast Hit Me TV met ijzersterke songs. In het rond springende gitaarlijntjes (en gitaristen!), donderende drums en de waanzinnig goede stem van de enthousiaste zanger Jaap Warmenhoven maken Hit Me TV een hoofdact-waardige band. Fuck Moke, here is Hit Me TV!

Dan de eigenlijke hoofdact. Al vroeg in 2008 besluit Jacqueline Govaert een punt achter Krezip te zetten en te gaan werken aan een solocarrière én een gezin te starten. Pas op 2 oktober brengt Krezip het nieuws naar buiten. Een verzamelalbum ligt dan al bij de cd-perserij. Middels een tour langs de grotere poppodia geeft Krezip fans de gelegenheid de band nog eens aan het werk te zien, alvorens Krezip in de zomer van 2009 écht afscheid neemt met twee concerten in de HMH in Amsterdam. Toch zal geen afscheid zo zwaar zijn als dat in de jubilerende 013. Want hier begon het toch eigenlijk allemaal. Het Willem II College, 013, de Rockacademie (Jacqueline Goveart hoorde bij de eerste lichting), noem maar op. Krezip was, zeker in de eerste jaren, dé trotse muzikale vertegenwoordiger van de stad Tilburg. Inmiddels wonen overigens diverse leden buiten de stad of zelfs buiten de provincie.

Het geluid en de looks van Krezip zijn de afgelopen tien jaar behoorlijk veranderd. Zeker de laatste vijf jaar heeft het bandje een geleidelijke doch opmerkelijke metamorfose ondergaan. Vooral Jacqueline zelf. Nauwelijks een decennium geleden was ze nog een jongensachtig meisje met haar kortgeknipte krulletjes en wijde broeken en truien. Inmiddels is ze uitgegroeid tot een geblondeerde seksbom in dure designerkleding en strakke glitterjurkjes. En zwanger bovendien. Hoe kleine meisjes groot kunnen worden. De muziek is meegegroeid, al ging dat soms vergezeld van kritiek. Sommige fans van het eerste uur herkennen zich niet meer in de laatste twee albums en verwijten de band “commercieel” te zijn geworden. Anderen prijzen de groei en vinden het getuigen van lef dat de band een ander geluid durft te laten horen. En dan zijn er nog talloze fans die iedere scheet die Krezip uitbrengt fantastisch vinden.

Van de honderden keren dat Krezip heeft opgetreden zijn er een aantal optredens die er met vlag en wimpel bovenuit steken; Lowlands 1999, Pinkpop 2000 en Pinkpop 2007, om er maar een aantal te noemen. Het afscheidsoptreden in 013 mag aan dat glorieuze rijtje worden toegevoegd. Ook al heeft Krezip hier al vaak gespeeld, het feit dat dit de laatste keer is in 013 geeft het concert extra gewicht. De roodharige gitariste Anne Govaert staat bij opkomst met waterige oogjes de zaal in te turen. Alle bandleden zijn gehuld in wit en zilver en geven wat mogelijk één van hun beste performances is. De oude rocknummers spetteren nog steeds, de recente popliedjes krijgen de voetjes van de vloer en de ballads, met prachtige tweede stem van toetsenist Annelies Kuijsters, klinken oprechter dan ooit tevoren. Er wordt met overduidelijk plezier gemusiceerd.

Uiteraard kan de grootste hit, ‘I Would Stay’, niet ongenoemd blijven tijdens dit afscheid. Het gehele publiek zingt het eerste couplet en refrein, terwijl Jacqueline glunderend achter de piano zit verschanst. Samen met Annelies brengt ze de Nederpop-klassieker tot een goed eind, zoals altijd eigenlijk. Alleen nu voor het laatst. En daardoor krijgt het liedje nog meer lading dan voorheen. Het besef dat Krezip er straks niet meer is stijgt bij zowel band als publiek. Tot een écht emotionele ontlading komt het niet en de show wordt met een vrolijke noot afgesloten. Maar wel een historisch optreden, alleen al voor de band zelf en voor de stad Tilburg. Op 20 december eindigt Krezip de clubtour in een reeds uitverkochte Paradiso en eind juni valt het doek definitief voor één van de leukste bandjes die Tilburg rijk was. Gelukkig is VOF De Kunst er nog…

Verslag gemaakt op: 28 november 2008
 

NINA KINERT - 28/11 - MELKWEGBij de muziekkenners zal Scandinavië vooral bekend staan om haar metalscène....

STEREO - 26/11 - DE WAAG Stereo is een opkomende band die vanavond een showcase gaven in De Waag in...