VERSLAG: Kiss - 12/06 - Ziggo Dome

Podiuminfo was aanwezig bij Kiss in Ziggo Dome voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 21 foto's.

Bekijk de Kiss - 12/06 - Ziggo Dome foto's

VERSLAG: Rob van der Zwaan  

Kiss - 12/06 - Ziggo Dome

KISS is al sinds begin 2019 bezig aan hun afscheidstourne ‘The End of the Road World Tour’. Juli 2022 werd hiermee al de Ziggo Dome aangedaan en nu, bijna een jaar later, staan ze opnieuw in de Amsterdamse zaal. Een cynicus zou zeggen dat KISS blijft doorspelen zolang het financieel de moeite is, maar zelf houden ze vol dat het einde echt in zicht is. Nog eenmaal de wereld rond om op 2 december in thuisstad New York de allerlaatste KISS-show te geven.

Qua leeftijd is het te begrijpen dat KISS de gitaren in de wilgen hangt. Bassist en uithangbord Gene Simmons is inmiddels 73 jaar oud en het andere originele lid van de band Paul Stanley heeft 71 kaarsjes uitgeblazen. Toch laten ze in Amsterdam zien nog altijd een goede rockshow te kunnen geven.

Tijdens de vaste introsong ‘Rock and Roll’ van Led Zeppelin, nog voor het gigantische doek gevallen is, gaat het eerste vuurwerk af. Ongetwijfeld per ongeluk, maar het is wel gelijk duidelijk met welke instelling KISS naar Amsterdam is afgereisd. Nog eenmaal pieken met de bravoure die KISS zo groot en geliefd heeft gemaakt. De over de top visuele elementen (make-up, plateauzolen, een overdaad aan vuurwerk, de gigantische tong van Simmons en de klassieke acts met bloed en vuurspuwen) en hun rocknummers uit de jaren ‘70 zijn nog steeds een gouden combinatie. In de show is natuurlijk niks aan het toeval overgelaten en daardoor weinig spontaan, maar niemand in de Ziggo Dome die hierom maalt.

Het publiek in de Ziggo Dome is overigens opvallend divers. In de niet helemaal uitverkochte zaal hebben mannen, vrouwen en ook veel kinderen nog eenmaal hun gezichten geschminkt en KISS t-shirt uit de kast getrokken. Het toont de gigantische impact die KISS heeft gehad. Klassiekers als ‘Detroit Rock City’, ‘Love Gun’, ‘I Was Made for Lovin’ You’ en natuurlijk ‘Rock and Roll All Nite’ worden nog eenmaal uit volle borst meegezongen. De videobeelden uit de jaren ‘70 die tijdens ‘Deuce’ meelopen laten mooi zien hoe trouw aan het concept KISS is gebleven.

Na meer dan 50 jaar is het einde dan echt in zicht. Zelfs KISS kan niet eeuwig live blijven doorspelen, maar de herinnering aan en invloed van de band zal waarschijnlijk tijdloos zijn. Het publiek in Amsterdam is dankbaar de band nog eenmaal aan het werk te hebben gezien. En terecht!

FOTOGRAFIE: Irwan Notosoetarso  

12
Kiss foto Kiss - 12/06 - Ziggo Dome Kiss foto Kiss - 12/06 - Ziggo Dome Kiss foto Kiss - 12/06 - Ziggo Dome Kiss foto Kiss - 12/06 - Ziggo Dome Kiss foto Kiss - 12/06 - Ziggo Dome Kiss foto Kiss - 12/06 - Ziggo Dome Kiss foto Kiss - 12/06 - Ziggo Dome Kiss foto Kiss - 12/06 - Ziggo Dome Kiss foto Kiss - 12/06 - Ziggo Dome Kiss foto Kiss - 12/06 - Ziggo Dome Kiss foto Kiss - 12/06 - Ziggo Dome Kiss foto Kiss - 12/06 - Ziggo Dome
 
12
 

SLIPKNOT - 13/06 - ZIGGO DOMEWaar de landen om ons heen het moeten doen met festivalshows van Slipknot,...

TRIGGERFINGER - 05/06 - PARADISO Triggerfinger verandere een doornormale maandag in een spectaculaire avond...