VERSLAG: Sophie Straat - 06/04 - Burgerweeshuis

VERSLAG: Tessa Van Brink  

Sophie Straat - 06/04 - Burgerweeshuis

Afgelopen maand bracht Sophie Straat haar nieuwe album genaamd ‘Smartlap Is Niet Dood’ uit. Reden genoeg om op een gelijknamige tour door Nederland te gaan om haar nieuwe muziek en oudere hits met live-publiek te delen. Jong en oud publiek reist af naar het Burgerweeshuis in Deventer om Sophie Straat levens- en protestliederen te horen.

Het eerste liedje dat ingezet wordt is ‘Smartlap Is Niet Dood’. Dit nummer introduceert naast Sophie’s nieuwe plaat, ook meteen de avond. Met het steeds sneller gaande ritme in de muziek windt Sophie het publiek meteen om haar vinger. Het podium in de Deventerse zaal is laag waardoor Sophie’s aanstekelijke energie al snel over vonkt op de mensen in het publiek.

Als je nog niet weet waarover de liedjes van Sophie Straat over gaan, dan weet je dat aan het eind van de avond wel. Een goede inleiding voordat elk nummer begint, kan je wel aan haar toevertrouwen. Ze zingt over haar eigen ervaringen en dingen waar ze het niet mee eens is in Nederland of het buitenland. Maar de concertgangers kunnen zich ook herkennen in deze ervaringen. Vele vrouwen in de zaal hebben namelijk wel eens eerder van een onbekende man moeten aanhoren dat ze mooier zijn als ze lachen. Ze spreekt over de woningnood en hoe erg ze terugverlangt naar de plek die haar zo dierbaar is: Amsterdam. Het nummer wat het hardst mee wordt gezongen is toch wel ‘Tweede Kamer’: een samenwerking met Goldband. Nog geen kleine maand geleden vergezelde Sophie de Hagenezen drie avonden achter elkaar in een uitverkochte AFAS Live om dat nummer te spelen.

‘Wat is het kut om agent te zijn’ is het eerste nummer wat Sophie Straat speelt in de toegift. Met langskomende teksten als ‘Ben jij er nou om te helpen/Of om iemand dood te slaan’ windt ze er totaal geen doekjes om. Het publiek heeft geen probleem om de melodie mee te zingen tijdens het refrein. De tekst namelijk is namelijk op de melodie van Everywhere van Fleetwood Mac gezongen. Er komen op deze donderdag avond vooral smartlappen langs maar met het volgende nummer op de setlist slaat Sophie een andere weg in. Het dansbare en vrolijke ‘Vrijheid, Gelijkheid, Zusterschap’ gaat over de utopische wereld van de in 1783 onthoofde Franse koningin Marie-Antoinette. De avond sluit Sophie en band af met ‘Mijn Stad’. Dit nummer verbindt Sophie natuurlijk met haar geboortestad Amsterdam maar ze vraagt of de Deventenaren in de zaal ook trots zijn op hun mooie stad. En dat zijn ze zeker.

 

NICK & SIMON - NU OF OOIT - 05/04 - AHOYOp 5 t/m 10 april 2023 staan Nick & Simon met hun áller-állerlaatste...

GIRL IN RED - 05/04 - AFAS LIVE Een volledig uitverkochte AFAS Live stond vanavond in het teken van girl in...