VERSLAG: Heather Nova - 27/10 - Effenaar

VERSLAG:

Heather Nova - 27/10 - Effenaar

Het afgelopen decennium is Heather Nova uitgegroeid tot een vaste waarde binnen de popmuziek. Hoewel haar concerten steevast uitverkopen - of in ieder geval nagenoeg - is de op Bermuda geboren zangeres eigenlijk nooit uitzonderlijk succesvol geweest. Van echte hits kun je niet spreken, al kwamen ‘Walk This World, ‘London Rain’, ‘Virus Of The Mind’ en ‘Someone New’ (met Eskobar) dicht in de buurt van een daadwerkelijke hitnotering. Toch wisten millionsellers als Dido en Bryan Adams haar te vinden voor een samenwerking en recentelijk vroeg de Duitse dance-act ATB of Heather zijn single ‘Renegade’ wilde inzingen. Ondanks dat er weinig promotie gedaan lijkt te zijn voor haar nieuwe album, ‘Yasmin Flower’, weten de fans van Heather Nova haar nog altijd te vinden. Zo ook in de bomvolle Effenaar.

De support act van Heather Nova is een jonge zangeres uit Londen, genaamd Larkspur Falls. Eigenlijk heet ze Claire Toomey, maar ze besloot om in aanloop naar een professionele carrière als zangeres een artiestennaam aan te meten. De naam Larkspur Falls komt van een waterval in een natuurreservaat nabij Telluride, Colorado in de VS. Toomey heeft geen band meegenomen, alle muziek die ze het publiek voorschotelt komt uit haar rode, elektrische gitaar. Qua vocalen en attitude doet de Engelse zangeres denken aan Chrissy Hynde en zelfs Patti Smith. Daar niet alle liedjes enkel met gitaar goed uit de verf komen, schuilt er toch potentie in de songschrijfcapaciteiten van deze zangeres. Ook lijkt Toomey weinig ervaring te hebben met het spelen voor een groot publiek, mede door haar ietwat klungelige aankondigingen. Ach, ze heeft in ieder geval een gevatte artiestennaam, de rest komt nog wel…

Fans van Heather Nova weten hoe degelijk de concerten van deze mevrouw zijn. Geboren als eilandbewoonster blijft Nova ook tijdens concerten als het ware op haar eigen ‘eilandje’. Als een eenzame sirene die tegen de golven zingt, zo brengt Nova haar liedjes op het podium. Met gesloten ogen laat ze haar woorden drijven over de mensenmassa, die stil staat toe te kijken. Nauwelijks komt Nova van haar plekje op het podium af, maar het is dan ook niet de performance waarmee ze het publiek weet te raken. Het is dat hoge, zwevende stemgeluid waar Heather Nova, vijftien jaar na haar doorbraak, nog steeds indruk mee maakt.

De setlist van Heather Nova geeft een aardige dwarsdoorsnede van haar repertoire. Er is evenveel aandacht voor de ingetogen als voor de stevigere nummers en van alle albums wordt iets gespeeld. Opvallend is dat van ‘South’ enkel het door Bryan Adams geproduceerde ‘Like Lovers Do’ wordt gespeeld, terwijl de twee singles van dat album, ‘I’m No Angel’ en ‘Virus Of The Mind’, worden overgeslagen. Wel is er aandacht voor de populaire nummers van ‘Oyster’ en ‘Siren’, die vrijwel altijd op de setlist staan. Enkele mooie liedjes van de nieuwe plaat komen voorbij, evenals een indrukwekkende versie van ‘Winterblue’. Hierin verwerkt Nova enkele regels uit ‘The Boys Of Summer’ van Don Henley.

Als toegift volgen ‘Paper Cup’ en ‘Renegade’ en een tweede toegift is er in de vorm van het prachtige ‘Every Soldier Is A Mother’s Son’. De bezoekers die Heather enkele dagen eerder ook in De Oosterpport en/of Paradiso hebben gezien, weten dat de setlist op alle avonden identiek was. Enkel tijdens de show in Amsterdam speelde Heather Nova nog het nummer ‘Always Christmas’. Dit gehele concert werd gefilmd en van deze uitvoering van ‘Always Christmas’ wordt een videoclip gemaakt.

 

BLOOD RED SHOES - 31/10 - MEZZDat Blood Red Shoes het goed doen in Nederland moge duidelijk zijn. Grote hit...

ARID - 30/10 - EFFENAAR Na een jaar uit de running keerde Jasper Steverlinck afgelopen jaar terug...