VERSLAG: Sigur Rós - 01/11 - AFAS Live

Podiuminfo was aanwezig bij Sigur Rós in AFAS Live voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 9 foto's.

Bekijk de Sigur Rós - 01/11 - AFAS Live foto's

VERSLAG: Rob van der Zwaan  

Sigur Rós - 01/11 - AFAS Live

Net als vijf (en negen) jaar geleden voert de wereldtournee van Sigur Rós langs de Afas Live in Amsterdam. De mannen uit IJsland zijn bezig aan nieuw werk, maar album '()', vandaag precies 20 jaar en 3 dagen oud, staat centraal deze tournee. Podiuminfo is aanwezig voor een verslag in woord en beeld.

Op het podium is Sigur Rós vanavond vier man sterk. Frontman Jónsi en bassist Georg Hólm hebben toetsenist Kjartan Sveinsson terug bij de band gehaald en als drummer tourt Ólafur Björn Ólafsson mee. Bij de aankondiging van de wereldtournee werd met bravoure gecommuniceerd dat de band nieuw werk zou spelen. Het klopt dat er eindelijk weer een album aankomt, maar vanavond hoort het Amsterdamse publiek er maar één nummer van. De melodische invloed van Kjartan Sveinsson, terug in de band na een solo-avontuur van meer dan 10 jaar, is goed te horen op deze nieuwe track getiteld 'Gold 2'.

Het optrden vanavond kan het beste omschreven worden als een greatest hits show waarbij '()' centraal staat. Dit derde album van Sigur Rós kwam 20 jaar en 3 dagen geleden uit en wordt gezien als een van de artistieke hoogtepunten van de band. Vanwege het jubileum is er net een geremasterde versie uitgebracht.

Net als het optreden vanavond bestaat '()' uit twee delen, gescheiden door een pauze. Het eerste deel is melodieus en tamelijk vrolijk van toon en het tweede gedeelte zwaarder en stuk melancholischer. Climax van zowel het album als het concert vanavond is Untitled #8 (Popplagið). Maar liefst zes van de acht Untitled tracks op '()' passeren de revue. Ze zorgen voor de betovering die het handelsmerk van Sigur Rós is geworden. In opperste concentratie (en stilte) laat Amsterdam zich meevoeren op de schitterende melodiën, die meer dan eens uitmonden in een eruptie van gitaren en bass. Het geheel wordt meer dan de som van de delen door het stage-design en de smaakvolle visuals en lichtshow. Door de aangelichte groepen draden over het podium en de beelden op een groot scherm achterop onstaat een 3d-effect en lijkt Sigur Ros vanavond een spin in het web, klaar om elke prooi te hypnotiseren en helemaal in te pakken.

Het duurt even voordat Amsterdam zich echt gewonnen geeft, maar na 'Festival' is er geen houden meer aan. Jonsi zoekt eindelijk wat contact met het publiek en de ziedende post-rock uitbarstingen die nog volgen zorgen voor een haast religieuze ervaring. Uit de eerste woorden (in het IJslands) richting het publiek kunnen we een paar keer 'Takk' en 'Amsterdam' ontcijferen. Het publiek snapt wat Jonsi wil zeggen en maakt zich klaar voor nog een keer het handelsmerk van Sigur Ros. De langzaam opbouwende gitaarriff, die buitenaardse falsetstem van Jonsi en de onvermijdelijke climax. Makkelijk en toegankelijk is het niet, maar voor mensen die het avontuur aandurven, o zo belonend.

FOTOGRAFIE: Andrea Roell  

Sigur Rós foto Sigur Rós - 01/11 - AFAS Live Sigur Rós foto Sigur Rós - 01/11 - AFAS Live Sigur Rós foto Sigur Rós - 01/11 - AFAS Live Sigur Rós foto Sigur Rós - 01/11 - AFAS Live Sigur Rós foto Sigur Rós - 01/11 - AFAS Live Sigur Rós foto Sigur Rós - 01/11 - AFAS Live Sigur Rós foto Sigur Rós - 01/11 - AFAS Live Sigur Rós foto Sigur Rós - 01/11 - AFAS Live Sigur Rós foto Sigur Rós - 01/11 - AFAS Live
 
 

COWBOY JUNKIES - 04/11 - LUXOR LIVEEen heerlijk lange set met sombere nummers. 2 1/2 uur lang Cowboy Junkies...

YUNGBLUD - 31/10 - PARADISO Tijdens Halloween speelt Yungblud een unieke show in een uitverkochte...