VERSLAG: Lady Gaga - 26/07 - Gelredome

VERSLAG: Marleen de Roo  

Lady Gaga - 26/07 - Gelredome

Weinig mensen die Lady Gaga niet kennen. Als je haar bekende hits zoals ‘Poker Face’ niet kent, dan ken je haar wel door de uitbundige outfits, haar acteercarrière of haar songwriterskills. Lady Gaga kan alles, maar is bovenal een entertainer. En dat laat ze vanavond in het Gelredome zeker zien.

Het entertainment begint wel een half uur te laat, maar als de Amerikaanse dan toch het Arnhemse podium betreedt, begint Lady Gaga meteen met 3 van haar grootste hits. 'Bad Romance', 'Just Dance' en 'Poker Face' knalt ze er in een moordend tempo doorheen. Allemaal in high fashion outfits van Gareth Pugh.

Dat fashion belangrijk is voor Lady Gaga, weten de meeste mensen wel. Haar outfits, denk aan de vleesjurk en de 4-outfits-in-1 van de Met Gala van 2019, zijn beroemd. Na elk deel van haar set neemt ze dan ook een pauze om van outfit te wisselen. Die pauzes voelen behoorlijk lang voor de bezoekers, maar achter de schermen moet het chaos zijn om van de een stijf grijs cyber pak in een strak bloemenoutfit te stappen. Om dan nog niet te zwijgen over de hoofddeksels, hoge hakken en diverse accessoires.

De bijna 2 uur durende show van de Amerikaanse popster is imposant. Met hoge vlammen, felle lampen, geweldige dansers en een extra podium in het midden van de zaal. Hier loopt Gaga in haar gouden Alexander McQueen outfit zelf heen, terwijl ze 'Free woman' zingt. Dwars door de golden circle met de diehard monsters, zoals haar fans liefkozend heten. Op het ronde podium staat een piano met een uiterlijk van Game of Thrones-meets-mierennest, waar ze Born This Way speelt. Een grandioos spektakel, zeker wanneer Lady Gaga door het podium naar beneden zakt en verdwijnt.

Voor, je raadt het al, weer een kledingwissel. In een soort sexy insectenpak volgt een emotioneel blok vol ballades. Gaga denkt met het publiek terug aan 2 jaar corona, een tijd waarin we elkaar moesten missen. Ze denkt ook aan haar familie in Amerika, haar ogen worden vochtig als ‘Always Remember Us This Way’ inzet. De bezoekers op de vloer steken liefdevol hun armen in de lucht. De lichtgevende armbanden geven sfeer aan de set, terwijl de fans in een prachtig koor meezingen met ‘Shallow’ en meedanst met hits zoals ‘Telephone’.

Is het dan allemaal zo geweldig? Nee. Het geluid is niet fantastisch, wat natuurlijk wel vaker een probleem is in stadia. De breaks waarin de zangeres zich in een nieuwe outfit hijst, zijn net iets te lang. Dit haalt, samen met de songs zoals ‘Alice’ en ‘1000 Doves’ van baar laatste album Chromatica, die nog niet de bekendheid hebben van de oudere hits, het tempo uit de set. De beats van haar laatste album komen beter tot zijn recht in een Berlijnse underground club, dan in een groot, galmend Arnhems voetbalstadion.

Het is duidelijk dat Lady Gaga alles heeft meegenomen naar de Gelderse hoofdstad wat je verwacht van een popster. Maar dat is precies het minpunt: het is allemaal niet heel verrassend en spannend. Maar entertainend was het zeker.

 

JUDAS PRIEST - 28/7 - 013Ter ere van hun 50-jarig jubileum kwam het legendarische Judas Priest weer...

PEARL JAM - 25/07 - ZIGGO DOME Ook vandaag is het heel lang spannend of de stembanden van Eddie Vedder weer...