VERSLAG: Harry Styles - Love On Tour - 09/07 - Ziggo Dome

VERSLAG: Juliën L Ortye  

Harry Styles

Het leven is oneerlijk. Het kan haast niet anders dan dat Harry Styles het charisma voor de neuzen van een man of duizend heeft weggekaapt; zo innemend en aimabel komt-ie over in een stijf uitverkochte Ziggo Dome. Een van ‘s werelds grootste popsterren word je natuurlijk niet zomaar. Zo’n dertigduizend man - of beter gezegd: vrouw - visten achter het net voor deze show, getuige de cijfertjes op Ticketswap. Ze hebben er dan ook even op moeten wachten: “It’s been 1578 days”, leest een spandoek op de eerste ring. Deze show werd, met dank aan het coronavirus, dan ook niet één, maar twee keer verplaatst.

Het was het wachten volledig waard. Styles lost de verwachtingen stuk voor stuk in, en dat heeft te maken met méér dan alleen zijn ultra-charismatische voorkomen. Maar daarover later meer. Vanaf het moment dat hij - na een meer dan uitstekend voorprogramma in de vorm van Wolf Alice - het podium opkomt en kushandjes uitdeelt, rijst er uit tienduizend veelal jonge keeltjes een oorverdovend kabaal. Die kushandjes zijn kenmerkend voor de manier waarop hij interactie met het publiek zoekt en hoe-ie voor een connectie met zijn fans probeert te zorgen. Maar, vooropgesteld, zegt hij zelf, is het belangrijk dat we het vanavond samen doen. Kijk degene naast je aan en zeg dat je van hem/haar houdt, en dat je er voor hem bent. Gooi die handjes sámen in de lucht, en geniet sámen, let op elkaar en zorg dat iedereen zich veilig voelt. Het mag dan misschien wat kitscherig overkomen; het is wél oprecht.

Natuurlijk hebben zijn fans, na al die jaren wachten, en masse spandoeken en bordjes meegenomen. Zo is er een bordje waarop staat dat de persoon in kwestie jarig is, en de hele Ziggo Dome begint spontaan een Nederlands verjaardagsliedje te zingen - tot grote verwarring en hilariteit bij Styles zelf. Een ander bordje dan waarop te lezen valt dat deze persoon een avond eerder gedumpt is - per sms nota bene! De zanger grijpt de gelegenheid aan om iedereen even ervan te verwittigen dat dát echt niet te de bedoeling is.

En tot slot, het meest vertederende moment van de avond - zeg maar gerust: van het hele (concert)jaar - wanneer zijn ogen vallen op een bordje dat zegt: “Please out me to my dad?” Is dat echt wat je wil, vraagt Styles voor de zekerheid. Het antwoord is: ja. “Moet ik hem bellen?”, vraagt-ie. Heel graag. Hij grijpt de telefoon aan, belt vader Peter en krijgt hem uiteindelijk te pakken. Twee minuten lang heerst er een doodse stilte in de Ziggo Dome, een soort hele vreemde, maar leuke spanning, terwijl Styles (zonder de telefoon op speaker te zetten overigens, heel netjes) met Peter praat. Dan komt het verlossende woord: “Hij zegt dat hij heel veel van je houdt en dat hij niet kan wachten om je weer te zien.” De hele zaal reageert euforisch. Prachtig.

Naast een eindeloos vat aan charisma, beschikt de Engelsman ook nog eens over een stevige dosis aan goede liedjes. Het recent verschenen Harry’s House kan net niet tippen aan zijn voorganger, maar heeft met hitsingle ‘As It Was’, het prachtige ingetogen ‘Matilda’ - gespeeld aan het einde van de catwalk samen met zijn twee vrouwelijke gitaristen - ‘Cinema’ en ‘Satellite’ toch zat tracks die de show kunnen stelen. Verweef daar wat nummers als ‘Golden’, ‘Adore You’ en natuurlijk de enorme klapper ‘Sign of the Times’ - live ook verbluffend goed gezongen - doorheen, en je hebt een setlist om je vingers bij af te likken.

Als-ie dan ook nog, na héél veel verzoekend geschreeuw, in de toegift de fan favourite ‘Medicine’ speelt, een liedje dat nog nooit gereleased is, maar door veel fans als een biseksueel anthem gezien wordt, dan is het feest compleet. Met de ultieme rocksong ‘Kiwi’ - wat heerlijk als je die in je repertoire hebt zitten - is de uitsmijter ook een feit. Terwijl de ouders buiten de deur massaal op hun kroost staan te wachten, en de vloer van de Ziggo bezaaid ligt met de veren van alle boa’s die men massaal droeg, komen de eerste betraande jonge koppies naar buiten gewandeld. Die willen allemaal maar één ding: niet nóg een keer 1578 dagen moeten wachten. Headliner op Pinkpop 2023 dan maar? Harry is er in elk geval klaar voor.

 

STEEL PANTHER - 10/7 - TIVOLIVREDENBURGHet heavymetalcircus dat Steel Panther heet, streek weer neer in Nederland....

OSEES - 09/07 - PARADISO Twee keer afgelast wegens covid, bracht Osees eindelijk hun muzikale...