VERSLAG: Eamon McCormack & Joanna Connor - Patronaat

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Eamonn McCormack & Joanna Connor

Joanna Connor is één van de beste slidegitaristen van dit moment. In woonplaats Chicago heeft ze al een hele status opgebouwd. In 2018 speelde ze het Holland International Blues Festival plat. Extra bijzonder dus dat ze ontdekte dat haar grootouders uit Donegal in Ierland kwamen; de geboorteplaats van Rory Gallagher.

Een Facebook gesprek met de Ierse gitarist Eamonn McCormack hierover ontaarde in een gezamenlijke tournee. Ondersteund door de band van McCormack spelen beide bluesgitaristen de COVID-19 weg in het Patronaat. Dat doen ze met eerst een set van Joanna Connor, gevolgd door een set van McCormack en afsluitend enkele nummers samen.

Dat gaat in de traditionele blues-setting. Er is een strakke ritmesectie van drummer en bassist. In het acht minuten durende instrumentale openingsnummer krijgen we gelijk gitaarsolo’s plus een drum- en bassolo voor de kiezen. Het is indrukwekkend werk. Joanna Connor haar vingers vliegen over het instrument om soms moeiteloos over te stappen op slidespel door met een ijzeren buisje over de snaren te gaan. Connor speelt een aangename boogierock in het verlengde van George Thorogood en ZZ Top. Het nummer ‘Magic Sam’s Boogie’ lijkt zelfs in het begin een cover van ZZ Top’s ‘La Grange’.

Eamonn McCormack speelt geen slidegitaar en zoekt het in de meer stevige bluesrock. Het is soms wat schreeuwerig, maar ‘Cowboy Blues’ is een lekkere rocker en ‘The Great Famine’ is gewoon een prachtig nummer.

Het echte vuurwerk is bewaard voor het einde. Samen spelen Joanna en Eamonn een heerlijke set bluesklassiekers. Aan het einde wordt de band aangevuld met een goede harmonicaspeler. Onder andere ‘Little Wing’, ‘Sweet Home Chicago’ en ‘Johnny B Good’ passeren. Dit is echte blues. Joanna, Eamonn en bandleden jammen er heerlijk op los. Het gitaarwerk is steengoed, met als hoogtepunt beide gitaristen op de slide in een eerbetoon aan Rory Gallagher op het liedje ‘Falsely Accused’ van Eamonn McCormack.

Het is een interessante combinatie van de rauwe Eamonn met de swingende Joanna. Op het podium laten ze zie zien dat het goed samengaat. Elk in hun eigen stijl, maar ook samen met een liefdevol eerbetoon aan de blues. Dat komt samen in een goede mix van boogie, bluesrock en subliem gitaarspel. Het spelplezier spat er aan alle kanten vanaf.

 

ANNEKE VAN GIERSBERGEN - 24/10 - MELKWEGAnneke van Giersbergen tourt in het kader van haar album 'Darkest Skies' door...

MAAN - 24/10 - PARADISO Maan leeft nog elke dag haar droom, vertelt ze in een bomvol Paradiso. Lees...