VERSLAG: Tyler Childers - 29/01 - Tolhuistuin

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Tyler Childers

Het was nog geen 2,5 jaar geleden dat een enigszins schuchtere Tyler Childers in zijn eentje in de kleine zaal van Paradiso stond. De zanger veroverde de country en americana wereld sinds 2017 met volle storm. Van een onverzorgde baard is de roodharige Childers overgestapt op een keurig geknipte snor. Deze man brengt de toekomst van de Americana. In een uitverkochte Tolhuistuin staat woensdagavond een man vol van zelfvertrouwen.

Tyler Childers wordt op handen gedragen. Geen zaal met oude grijze mannen, maar een prima weerspiegeling van alle geslachten en leeftijden is naar de Tolhuistuin afgereisd. De vijf man sterke band levert een prachtige ondersteuning. De bassist knikt het gehele optreden zo hard en ritmisch dat zijn hoofd er bijna af lijk te vallen terwijl de steelgitaar-, viool- en pianosolo’s geweldig klinken. Nog prachtiger zijn de liedjes. De eerste drie liedjes worden vanuit verschillende hoeken van de zaal meegezongen; een unicum in de Americana. Kippenvel!

De soulvolle stem van Tyler Childers heeft echter een kracht die makkelijk de enthousiaste meezingers overstemt. Als vertegenwoordiger van de Amerikaanse mijnstreek Kentucky heeft hij de kenmerkende countrysnik in zijn stem, maar op verschillende momenten pakt hij een bereik waar ook Solomon Burke en Roy Orbison blij mee zouden geweest. Dit blijkt bijvoorbeeld in een geweldige cover van Bobby Charles zijn ‘Tennessee Blues’.

De afwisseling tussen up-tempo en kleinschalig sluit mooi op elkaar aan. Prachtige zoals de viool zachtjes jankt in ‘Feathered Indians’ om daarna te worden opgevolgd door steelgitaar en piano. Dit terwijl de psychedelische intro van het swingende ‘House Fire’ met de elektrische gitaren en versterkte banjo zo terug naar Woodstock voert.

Tyler Childers laat simpelweg zien het beste te zijn dat de Americana nu te bieden heeft. Het is duidelijk dat Childers de Tolhuistuin ontgroeid is. Dit is een muzikant die het in zich heeft om generaties te verbinden en de country aan nieuwe doelgroepen te introduceren.

 

DEVENDRA BANHART + VETIVER - 01/02 - ANNABELNaar aanleiding van zijn nieuwe album, strijkt de voormalige freakfolk koning...

CAGE THE ELEPHANT - 02/03 - 013 Ook Tilburg werd aangedaan tijdens de Europa tour van Cage the Elephant. De...