VERSLAG: Charli XCX - 25/11 - Paradiso

VERSLAG: Rob van der Zwaan  

Charli XCX - 25/11 - Paradiso

Het heeft lang geduurd voordat Charlie XCX haar eerste headlineshow (of festivaloptreden) in Nederland mocht geven. We hebben het hier toch over een grote nieuwe popster die al in 2012 haar debuutalbum uitbracht. Ze deed al wel voorprogramma's op Nederlandse bodem voor Ellie Goulding, Sleigh Bells, Katy Perry en Coldplay. Vanavond mag ze het eindelijk zelf laten zien in de uitverkochte grote zaal van Paradiso.

Charli XCX is op wereldtournee vanwege haar nieuwe album 'Charli'. Op dit album werkt ze samen met een imposante lijst gastartiesten. Christine and the Queens, Sky Ferreira, Troye Sivan, Kim Petras, Tommy Cash, Haim, Lizzo en Clairo worden via een opgenomen boodschap allemaal persoonlijk bedankt door Charli. En dan begint de show. Het publiek was bij binnenkomst gewaarschuwd voor een heftige lichtshow en daar blijkt niks aan gelogen. Op het podium staat een halfdoorzichtige kubus met daarin en omheen een batterij lampen die in de Afas Live niet had misstaan.

'Tonight is gonna be the best night of your life' belooft Charli als ze aftrapt met 'Next Level Charli'. Gekleed in hoge laarzen, een sportief strak pakje, modieus jasje en zonnebril zweept ze met haar 'Boom Boom's' het publiek gelijk al lekker op. De laatste jaren heeft Charli XCX een afslag genomen richting trap en R&B. Alles wel nog steeds met een flinke shot electropop en dus zeer dansbaar. We horen in Paradiso de autotune opvallend veel langskomen. Misschien doet ze dit om haar stem een beetje te sparen. Gedurende de show zegt ze ziekig te zijn en tijdens de hoge noten van 'Thoughts' laat haar stem het zelfs helemaal afweten. Een vernevelaar, die er verdacht veel uitziet als een waterpijp, wordt ingezet om de stembanden een beetje te smeren.

Het mag de pret niet drukken. Het publiek in Paradiso neemt met liefde een aantal zanglijnen over. Aan energie heeft Charli gelukkig vanavond niks ingeboet. Ze brengt haar nummer met enorme power en danst alsof haar leven ervanaf hangt. Charli heeft veel fans in de LBGTQ-scene. Ze laat haar dankbaarheid hiervoor blijken door bij 'Shake it' een aantal Amsterdamse dansers op het podium te vragen voor een bijdrage. Een heerlijk beukend 'I Got It' volgt. De reguliere set wordt afgesloten met '2099' waarin ze echt laat horen een Next Generation Popstar te zijn.

Als Paradiso je naam scandeert, kan je het natuurlijk niet maken niet terug te komen voor een toegift. Met 'I Love It', de wereldhit die ze schreef voor Icona Pop, 'Boys' en '1999' wordt het een fijne climax van een erg goed concert. The best night of our life was het niet, maar het is al redelijk uniek dat een pop-artiest helemaal alleen anderhalf uur weet te boeien. Charli XCX deed het vanavond!

Verslag gemaakt op: 25 november 2019
 

ALDOUS HARDING - 27/11 - PARADISOHannah Harding kennen we beter als Aldous Harding. Een Nieuw-Zeelandse...

MICHAEL KIWANUKA - 26/11 - AFAS LIVE Michael Kiwanuka maakte een van de beste platen van 2019. Vanavond brengt-ie...