VERSLAG: Vampire Weekend - 19/11 - AFAS Live

VERSLAG: Marco Vlot  

Vampire Weekend - 19/11 - Afas Live

Terwijl aan de overkant het Nederlands elftal Estland van de mat speelt en iets verderop in de Ziggo Dome Volbeat de nodige decibellen produceert, is het in Afas Live weer even zomer. Dat is te danken aan Vampire Weekend dat ruim twee uur de zaal inpakte.

De vorige keer dat Vampire Weekend op deze locatie, toen nog de HMH, speelde was precies zes jaar geleden, op 19 november 2013. Niet lang daarna werd het rustig rond de band. In 2016 werd bekend dat belangrijke liedjesschrijver Rostam Batmanglij de band had verlaten. Drie jaar later, in mei van dit jaar, kwam vierde album Father of the Bride uit.

De enorme wereldbol achterop het podium, met Afrika in het centrum, staat symbool voor de muziek van Vampire Weekend: indierock met invloeden van over de hele wereld en met name Afrika. Dat wordt vanavond extra benadrukt doordat de band er na het vertrek van Batmanglij voor heeft gekozen om maarliefst drie extra muzikanten mee te nemen, waaronder een extra percussionist. Al tijdens openingsnummer ‘Sympathy’, afkomstig van het nieuwe album, valt op hoeveel power dit toevoegt.

Dat staat in schril contrast met hoe koddig bassist Chris Baio eruit ziet met de basukelele waar hij dit nummer op speelt. Dat doet overigens niets af aan het geluid dat uit het instrument komt, want dat komt nog verrassend dicht in de buurt van een contrabas.

Baio ziet er misschien uit als ieders buurman in een iets te strakke broek maar tijdens het optreden staat hij nauwelijks stil en laat hij zien dat hij soepele heupjes heeft. Aan de linkerkant van het podium maakt gitarist Brian Robert Jones er een feestje van. Dat compenseert weer voor het feit dat frontman Ezra Koenig, die is gekleed alsof hij met zijn vader naar een zeilregatta zit te kijken, niet zo uitbundig is.

Al gauw wordt de feestvreugde opgevoerd met onder andere ‘Holiday’, ‘Ladies of Cambridge’ en ‘Cape Cod Kwassa Kwassa’. Vampire Weekend bewaart de hits duidelijk niet tot het eind en put vanavond uit alle vier de albums die de band tot nu toe uitbracht. Dat moet ook wel als je bijna dertig nummers op een avond speelt.

Tijdens ‘Sunflower’ krijgt Jones de gelegenheid om even los te gaan in een stevig rockende solo zoals je die niet direct bij Vampire Weekend zou verwachten. Het nummer begon nog wel zo lieflijk met Jones, Koenig en Baio die spatgelijk een vrolijk melodietje spelen. De band neemt daarna wat gas terug met ‘Step’ en ‘2021’.

Inmiddels zijn we nog niet eens op de helft van het optreden dat zoveel hoogtepunten kent. Achtergrondzangeres Greta Morgan die in ‘Hold You Now’ de zangpartij van Danielle Haim op zich neemt, de toegift waarin de band verzoekjes van het publiek speelt, de hele zaal die danst tijdens A-punk. Na zes jaar weggeweest te zijn bewijst Vampire Weekend vanavond niet alleen nog relevant te zijn maar ook heel erg welkom.

Verslag en foto's gemaakt op: 19 november 2019

FOTOGRAFIE: Anne-Marie Kok  

Vampire Weekend foto Vampire Weekend - 19/11 - AFAS Live Vampire Weekend foto Vampire Weekend - 19/11 - AFAS Live Vampire Weekend foto Vampire Weekend - 19/11 - AFAS Live Vampire Weekend foto Vampire Weekend - 19/11 - AFAS Live Vampire Weekend foto Vampire Weekend - 19/11 - AFAS Live Vampire Weekend foto Vampire Weekend - 19/11 - AFAS Live Vampire Weekend foto Vampire Weekend - 19/11 - AFAS Live Vampire Weekend foto Vampire Weekend - 19/11 - AFAS Live Vampire Weekend foto Vampire Weekend - 19/11 - AFAS Live Vampire Weekend foto Vampire Weekend - 19/11 - AFAS Live Vampire Weekend foto Vampire Weekend - 19/11 - AFAS Live Vampire Weekend foto Vampire Weekend - 19/11 - AFAS Live
 
 

HALESTORM - 20/11 - AFAS LIVEWe zagen ze al eerder dit jaar op Pinkpop zaterdag, nu waren ze terug voor...

LIZZO - 18/11 - AFAS LIVE Het gaat hard met Lizzo. Heel hard! In juli trad Melissa Jefferson nog op in...