VERSLAG: Jesse Marchant - 06/12 - Merleyn

VERSLAG: Marleen de Roo  

Jesse Marchant - 06/12 - Merleyn

Sommige mensen zijn geen praters. Ze willen het niet hebben over koetjes en kalfjes. Maar dat wil niet zeggen dat ze niets te zeggen hebben. Singer-songwriter Jesse Marchant is geen prater. Hij heeft al 5 nummers gespeeld als hij het publiek voor het eerst aanspreekt met een beleefde "Thank you". Maar ondertussen zijn de bezoekers van Merleyn in Nijmegen al meegenomen in een wereld vol prachtige akoestische songs.De Canadees Jesse Marchant, ook wel bekend onder JBM, is al jaren actief als liedjesmaker. En vanavond brengt hij 12 jaar aan muziek mee naar een donkere, rokerige ruimte. Een intieme setting, in zijn eentje op het podium gewapend met keyboard, drums, akoestisch en elektrisch gitaar en een mondharmonica neemt hij het Nijmeegse publiek mee in zijn leven vol gebroken harten, liefde en dood.

Jesse’s teksten zijn ijzersterk, het zijn prachtige gedichten gezet op muziek. Dat de multi-instrumentalist ze ook zo goed weet over te brengen is een gave. Met zijn ogen dicht geeft hij alles wat hij heeft, pijnlijke herinneringen en heftige emoties. Het raakt de bezoekers van de kleine zaal, ze luisteren in stilte.


Jesse speelt vooral songs van zijn bekendste album Jesse Marchant, zoals ‘Reminders, Defeats’, ‘The Whip’ en ‘Words Underlined’. Zijn stem is krachtig, de woorden zijn beter te verstaan dan op de albums. Zijn de oudere nummers zoals 'Going Back Home' van het JBM album Not Even In July al sterk door het prachtige gitaarspel, 'Illusion of Love' van het gelijknamige album raakt echt de juiste snaar.

Marchant is een artiest die je vooral moet luisteren. Niet als achtergrondmuziek in de auto, maar met koptelefoon op voor het slapengaan. Om even weg te dromen naar roadtrips met vrienden, naar de eerste gebroken hart. In stilte. Daarom zou hij niet iedereen raken, maar vanavond in Merleyn gaan ze mee in de stille setting. Als Jesse dan toch voor woorden kiest, gaat het over de stilte in de zaal. De dankbaarheid die hij voelt voor zijn luisteraars. Een passende donkere en gevoelige set voor op een regenachtige najaarsavond.

Verslag gemaakt op: 06 december 2019
 

L’ÉPÉE - 06/12 - PARADISO NOORD (TOLHUISTUIN)Podiuminfo was er gisteren in Paradiso Noord om een geweldig optreden vast te...

MAX & IGGOR CAVALERA - 05/12 - DOORNROOSJE Max en Igorr samen op het podium betekent nog geen Sepultura maar staat wel...