VERSLAG: Common - 18/09 - TivoliVredenburg

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Common

Common is een volstrekt authentieke rapper uit Chicago. De MC bouwde een underground cultstatus op met zijn introspectieve en sociaalbewuste hiphop. Maar hij maakte net zo makkelijk de overstap naar meer commercieel gerichte muziek, films en won onder andere een Grammy voor het nummer ‘Glory’. Zijn laatste album Let Love brengt de rapper weer naar Nederland.

Ook live toont Common zich een bijzondere muzikant. Hij neemt een uitgebreide band mee waarbij de DJ op de hoek staat. De DJ overheerst nergens en soms valt zijn geluid bijna weg. Op het podium trekt een relaxte fauteuil met gezellig woonkamerlampje nog de meeste aandacht. Common zit er aan het begin van het optreden ook even op om perfect getimed het lampje aan te doen. Common speelt een overzicht van zijn gehele carrière. De nummers die op zijn cd soms erg introvert klinken komen goed tot hun recht, maar ook de afwisseling met enkele knallende hiphopnummers maakt dat het optreden geen moment verveelt.

Dit komt mede doordat Common de avond enigszins theatraal benadert. Hij verdoet geen tijd met stoer doen, maar leidt de nummers met zorgvuldig voorbereide toespraken of stukjes freestyle in. Het samenspel tussen de rapper en de band is daarbij subliem. Na een introductie over de liefde van god komt ‘God Is Love’ mooi op gang met de jazzy beats. De achtergrondzangeres valt heerlijk in. Op verschillende momenten staat iedereen heerlijk te jammen. De ene keer staan Common en de DJ losjes tegen elkaar in te gaan met een jazzy stukje en op een ander moment trekt de rapper een dame op het podium om een sterke freestyle van een aantal minuten te brengen.

Common toont zichzelf daarmee niet alleen iemand die sinds 1992 non-stop relevant is gebleven, maar ook als een van de weinige ras-performers in de hiphop. Dit is geen rapper die het moet hebben van de energieke beats of knallende hits, maar van een goed uitgewerkte show met zeer kundige muzikanten. Daar voegt Common de hiphop aan toe zoals deze in de essentie is bedoelt. Goede raps met een inhoudelijke betekenis aangevuld met freestyle, dans en liefde voor iedereen die het wil ontvangen.

 

EARTHGANG - 18/09 - MELKWEGOp woensdag 18 september gaf het Amerikaanse duo, Earthgang, een concert in...

ROSANNE CASH - 15/09 - TIVOLIVREDENBURG Grande dame Rosanne Cash staat vanavond in de prachtige grote zaal van...