VERSLAG: Ronnie Flex - 16/12 - AFAS Live

Podiuminfo was aanwezig bij Ronnie Flex & Deuxperience Band in AFAS Live voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 15 foto's.

Bekijk de Ronnie Flex - 16/12 - AFAS Live foto's

VERSLAG: Juliën L Ortye  

Ronnie Flex

Wie vanavond in de AFAS Live is, beleeft op de valreep van het jaar nog even hét moment van 2018: Ronnie Flex die Famke Louise on stage zoent, een ontploffende zaal met meer dan 4000 tieners tot gevolg. Het gebeurt twee dagen nadat Famke bij RTL Late Night bevestigt dat ze inderdaad een relatie hebben.

Deze show, na twee Pinkpop-optredens, twee uitverkochte Paradiso-shows én een Lowlands-show in de Bravo in twee jaar tijd, is de kers op de enorme taart die het meest succesvolle jaar van Ronnie tot nu toe is. Hij werd bijna een kwart miljard(!) keer gestreamd op Spotify dit jaar, was (alweer) verantwoordelijk voor een paar van de grootste Nederlandstalige hits van het jaar en zag een van zijn dromen uitkomen: het opnemen van een nieuwe versie van wat voor hem een van de beste Nederlandstalige nummers ooit is: Bløf’s ‘Omarm Me’.

Dankzij die talloze top 40-hits van de afgelopen jaren is zijn publiek van die hard hiphoppers uit de tijd van Lefensmannen inmiddels uitgegroeid naar vrijwel iedere tiener in Nederland, zoveel wordt vanavond wel duidelijk. Gewapend met hun telefoon (inclusief flitslampje) leggen ze de ruim twee uur durende show van ’s lands geliefdste hiphopartiest van begin tot eind vast: alles om hun belevenissen morgen met kleine oogjes op school met vriendjes en vriendinnetjes te kunnen delen.

En met die belevenissen, daarmee zit het wel goed… Het stond natuurlijk al vermeld op de tickets en hier en daar werd al wat gefluisterd: Ronnie Flex zou, naast zijn (wederom uitstekende) Deuxperience Band, ook ‘special guests’ meenemen. En dat hebben we geweten. Na twee nummers verschijnt Murda al op het podium, twee nummers later zien we Ali B en Numidia voor ‘Meli Meli’ – ook al zo’n hit, trouwens – en vanaf daar gaat het snel. SFB (zonder Frenna, ‘die man zit in Ghana man’) komt op het podium voor een nummer of drie, even later komt Famke Louise op het podium voor ‘Fan’ (over hits gesproken) en hun nieuwste samenwerking, de kersttrack ‘Alleen Door Jou’.

Verder: Mr. Polska, over wie Ronnie bijna emotioneel vertelt dat hij zijn carrière voor een groot deel aan hem te danken heeft, omdat hij hem onder zijn hoede nam toen de man uit Capelle nog ‘skeer was en niks had’. Natúúrlijk is zijn grootste vriend er ook: Lil’ Kleine, met wie hij in 2015 uiteindelijk écht doorbrak dankzij ‘Drank & Drugs’, die vanavond zowel in het Nederlands als in het Duits voorbijkomt. Boef komt nog even langs voor ‘Come Again’, maar het beste moment van de avond is wanneer hij Maan op het podium haalt voor ‘Blijf Bij Mij’, misschien wel zijn grootste hit tot nu toe. Terwijl de The Voice of Holland-winnares midden in haar eerste couplet zit, schreeuwt Ronnie er dwars doorheen: “Wat een fokking hit!” Hilariteit alom – en hij heeft gewoon gelijk ook. En, tot slot, wie er natuurlijk óók is: Paskal Jakobsen, die met verrassend groot gejuich ontvangen wordt door het jonge publiek. Dankzij Ronnie’s versie heeft Bløf nu ook fans van ónder de dertig.

Je kunt je afvragen hoe indrukwekkend het is dat-ie dit allemaal geregeld krijgt, maar aan de andere kant: deze show staat al bijna tien maanden in de agenda en afgezien van Lil’ Kleine is het voor iedereen mooie, gratis promo om even hun hoofd te laten zien. Knapper is het dat het ondanks de enorme productie, geen complete chaos wordt. Integendeel: de show is strak geregisseerd, iedereen vliegt bijna net zo snel het podium af als dat ze ‘m opkomen en dat alles zonder iets aan spontaniteit in te boeten.

Want dat is, naast zijn geweldige gevoel voor muziek en hits, toch waar Ronnie het voornamelijk van moet hebben: zijn toegankelijkheid, spontaniteit en ontwapenende, vrolijke voorkomen. Dat is vanavond in de AFAS niet anders. Uiteindelijk besluit hij, na twee uur lang iedereen gepleased te hebben, nog even een ‘extra showtje’ eraan vast te plakken. Of, zoals hij zelf na een tijdje zegt: “De gewone show is al een halfuur of zo afgelopen!” Die chaos die twee uur lang uitbleef? Die is er dan wel, wanneer de circle pits elkaar in rap tempo opvolgen, Ronnie met meer dan dertig man van z’n crew – waaronder ‘zijn’ Lefensmannen – op het podium staat en de zaal zodanig leegloopt dat alleen zijn fans van het eerste uur overblijven.

Beste show van het jaar? Nee, maar verwachtte iemand dat? Grootste feelgoodshow van het jaar? Ja, absoluut. Met afstand. What’s next? In mei nog even afkijken bij Lil Kleine en dan maar zelf een show in de Ziggo Dome aankondigen, toch?

FOTOGRAFIE: Anne-Marie Kok  

12
Ronnie Flex & Deuxperience Band foto Ronnie Flex - 16/12 - AFAS Live Ronnie Flex & Deuxperience Band foto Ronnie Flex - 16/12 - AFAS Live Ronnie Flex & Deuxperience Band foto Ronnie Flex - 16/12 - AFAS Live Ronnie Flex & Deuxperience Band foto Ronnie Flex - 16/12 - AFAS Live Ronnie Flex & Deuxperience Band foto Ronnie Flex - 16/12 - AFAS Live Ronnie Flex & Deuxperience Band foto Ronnie Flex - 16/12 - AFAS Live Ronnie Flex & Deuxperience Band foto Ronnie Flex - 16/12 - AFAS Live Ronnie Flex & Deuxperience Band foto Ronnie Flex - 16/12 - AFAS Live  foto Ronnie Flex - 16/12 - AFAS Live Ronnie Flex & Deuxperience Band foto Ronnie Flex - 16/12 - AFAS Live Ronnie Flex & Deuxperience Band foto Ronnie Flex - 16/12 - AFAS Live  foto Ronnie Flex - 16/12 - AFAS Live
 
12
 

THE DOORS ALIVE 16-12 DE GIGANTDe kwaliteiten van de leadzanger zijn vaak bepalend voor het succes van een...

MASSADA - 15/12 - Q-FACTORY 40 jaar na hun debuutplaat 'Astaganaga' stond Massada weer in Amsterdam op de...