VERSLAG: Bad Sounds - 25/09 - Cinetol

VERSLAG: Jurre Anema  

Bad Sounds - 25/09 - Cinetol

Vanwege een aantal sterke singles werd het Britse vijftal Bad Sounds al vroeg in hun carrière door BBC radiodeejay Annie Mac omarmd. Dit bracht ze enig success in eigen land maar daarbuiten genieten ze nog niet dezelfde reputatie. Dat blijkt vanavond in Cinetol, een Amsterdamse bar die af en toe als popzaal fungeert, waar nog geen vijftig liefhebbers aanwezig zijn. Een gemiste kans want Get Better, het onlangs uitgebrachte debuutalbum van Bad Sounds, is een van de leukste albums van het jaar.

De band uit Bath haalt inspiratie uit talloze verschillende hoeken - van Prince tot Q-Tip en Bob Dylan tot Michael Jackson - en smelt dat samen tot een uniek, eigen geluid: funky indiehiphop met sterke nostalgie naar de jaren zeventig. Bovenal is het erg catchy en barst het van de goede hooks, wat vanavond gelijk blijkt bij openers 'Wages', 'Evil Powers' en 'Couldn't Give It Away'. Bij het eerste nummer blijft nog een enkeling stil staan, bij het derde nummer staat de hele zaal te dansen. Niet slecht voor een eerste show in Amsterdam. De band geeft dan ook toe dat ze opgelucht zijn niet voor een lege zaal te staan.

Bad Sounds draait vooral om de gebroeders Ewan en Callum Merrett. Ewan neemt de meeste vocalen voor zijn rekening maar heeft niet de beste stem. In eerste instantie valt dit tegen aangezien het zaalgeluid (nog) niet scherp klinkt. Later klinkt zijn praatzang een stuk aangenamer. Callum daarentegen heeft een bijzonder sterke stem wat vooral blijkt tijdens de "ballad break". Daarin haalt het trage 'Thomas is A Killer' het tempo uit het optreden terwijl een lange uitgesponnen versie van 'How Are You Gonna Lose?' (kan direct op Sublime FM worden afgespeeld) juist een van de hoogtepunten van de avond wordt. Callum grijpt de microfoon vol overtuiging vast en laat zijn stem telkens een hogere noot aanslaan dan ervoor. Hij zorgt vanavond voornamelijk voor achtergrondzang maar weet nu de volle aandacht te grijpen en daarmee te imponeren.

Bijna een uur treedt Bad Sounds op en Get Better wordt volledig gespeeld. Moeiteloos vullen ze een uur zonder dat het echt mindere momenten kent terwijl het tegelijkertijd wel vol zit met (potentiële) hits. Het tempo ligt hoog en de grapjes zijn tussendoor kort en krachtig. Er gebeuren geen gekke dingen op het podium maar het vijftal is actief genoeg om het interessant te houden. De energie van de band werkt daarbij aanstekelijk voor het publiek. Het optreden wordt afgesloten door albumafsluiter 'No Luck'. Een sterk einde van een vrolijk en dansbaar optreden; zowel de band als het publiek verlaat Cinetol met een gevoel van oprechte blijdschap.

 

THE NIGHT GAME - 24/09 - MELKWEGThe Night Game stond in de Melkweg en onze fotograaf ging een kijkje nemen...

BEAR'S DEN - 23/09 - TIVOLIVREDENBURG Bear's Den betoverde samen met een 10 koppig strijkorkest en concertpianist...