VERSLAG: De Jeugd Van Tegenwoordig - 9/12 - Paradiso

VERSLAG: Marije van Haarlem  

De Jeugd van Tegenwoordig – Paradiso

Zaterdagavond. Amsterdam. Leidseplein. Dat kan maar één ding betekenen – De Jeugd van Tegenwoordig speelt op het thuishonk en is niet van plan op tijd naar bed te gaan.

‘Luek’ prijkt er op een spandoek op het podium, inclusief corrigerende rode underline – dit is echt hoe je ‘leuk’ spelt, hoor. Heb wat meer schijt aan dingen en neem jezelf niet zo serieus; het is de lifestyle die De Jeugd als een rode draad volgt sinds dag 1. Wie ooit een interview met ze heeft bekeken of dat heerlijke zes-minuten-fragment bij DWDD, weet dat ze zo door elke vorm van pretentie heen prikken.

Vanavond is dat niet anders – rode tracksuits, haute couture van Vjèze, zonnebrillen op en flessen champagne on stage – wie doet ze wat? Geile flikker, ouwe pik, ouwe pijp – De Jeugd neemt liever geen blad voor de mond.

“Zeg even dat het een nieuw nummer is, Yayo.” Het nieuwe Gemist heeft een ouderwets lekkere Bas Bron-beat die feilloos aan Buma In Mijn Zak wordt gelijmd tot een ongure danstrack.

Bas Bron, ook wel Fatima Yamaha, Broncoli, Seymour Bits, Edwin de Bruin van Westerbier, Dubbel B – de muzikale mastermind van De Jeugd. Twijfel Niet, Hij Is Er. Elk optreden staat of valt met de man die in de tijd van Watskeburt nog niet eens op het podium stond, waar de drieling zich nog voelde als een stel naakte molratten die daar zonder hem niet thuishoorden.

Paradiso danst vanavond naar de pijpen van Bas Bron als een stel geile vieze pubers op een avond stappen onder een regen van champagne.

Hollereer, Gekke Boys, Shenkie, Tante Lien, Voorjekijkendoorlopen zijn allemaal gemixt door de mastermind tot een stampend feest waar de balkonzitters spijt kregen dat ze niet beneden stonden.

Faberyayo gooit zichzelf het publiek in, fabuleuze diva Vjèze wordt letterlijk op handen gedragen en Wiwa maakt ronde brillenmontuurtjes sexy – Bas Bron kan zelfs de brede smile niet onderdrukken.

Het feest gaat verder in een greatest hits montage: M-A-N-O-N, Get Spanish, Sterrenstof; we springen de vloer van Paradiso kapot met de handjes in de lucht.

En voor wie nog ongeroerd bleef tot Watskeburt en De Formule (daarzo op het balkon, doe een beetje je best, jongens) heeft Bas Bron alles in huis om je te laten genieten van je rotavond.

Zelden stond er tot achterin Paradiso iedereen uit volle borst HEY-HO te brullen tot je geen adem meer overhad. En hè, fuck it – voor het toegift gewoon Gemist nog een keer in een dikke mix zodat de schoonmakers nog meer blikjes Red Bull en plakkende champagne van de vloer kunnen vegen.

Het lijkt allemaal zo makkelijk, een beetje met woorden gooien en leuk optreden – en dat is precies waar het nieuwe Het Ziet Er Uit Alsof Het Makkelijk Is (‘omdat het makkelijk is voor ons’) over gaat.

Want De Jeugd benoemt wat overduidelijk lijkt, maar nooit wordt uitgesproken, of wat een ander niet durft – en dat wordt per album alleen maar beter.

Van de Watskeburt broekies die niet geloofden in een toekomst (‘je bent geen rapper, je bent dertig’) tot de onverschrokken Gekke Boys met zes albums op zak, met teksten en beats die je tante niet kon bedenken.

Luek hoor.

Verslag gemaakt op: 09 december 2017
 

GOGOL BORDELLO - 10/12 - MELKWEGZomers zien we Gogol Bordello vaak genoeg op de festivals. Vanavond trotseert...

CALL IT OFF - 15/12 - DE HELLING Afgelopen vrijdag speelde Call it Off in Tivoli de Helling. Ook al was het...