VERSLAG: Engel & Just - 12/05 - Paradiso

VERSLAG: Jurre Anema  

Engel & Just - 12/05 - Paradiso

Je hebt bijna met Engel & Just te doen. Een kaartje voor hun concert kost slechts zes euro en omdat ze vandaag drie kwartier later dan gepland starten krijgt iedere bezoeker een gratis consumptie. Maar dat is een zorg voor morgen, vanavond zullen ze zich er weinig om bekommeren. Tenslotte staan ze niet iedere dag in een uitverkochte (kleine zaal van) Paradiso. Sterker nog, "dit is de eerste uitverkochte zaal ooit", aldus Engel. Het toont aan hoe onbekend Steven Engel en Joost Adriaansens zijn, terwijl ze het laatste decennium aan de lopende band albums uitbrengen. Niet alleen zijn ze twee van de meest productieve rappers van Nederland, ze behoren ook tot de meeste onderschatte. Het vandaag uitgekomen album Souvenirs moet daar verandering in brengen.

Met hulp van onder andere Racoon-zanger Bart van der Weide, Paul de Munnik en Diggy Dex zijn Engel & Just een nieuwe, meer melodieuze weg ingeslagen. Vanavond is het duo ook van plan om dat op het podium te laten zien: ze worden niet alleen ondersteund door DJ Native, zanger en gitarist Jawek Kamstra en trompettist Wouter Hakhoff zijn ook meegenomen. De laatstgenoemde is duidelijk hoorbaar en krijgt een prominent plekje in de arrangementen, de gitaar van Kamstra klinkt daarentegen alsof het niet is ingeplugd. Alleen wanneer Diggy Dex ("we geven graag het podium aan nieuw talent") erbij komt worden de beats even achterwege gelaten en draait het puur om de gitaar en trompet. Dit soort veranderingen zorgen er voor dat er vanavond meer dan voldoende afwisseling is. De gespeelde nummers geven een goed kijkje in het complete oeuvre van het duo en hoewel de focus op de meer melodieuze kant ligt wordt er ook nog een blokje ouderwetse boombap ingebouwd; een medley van oudere tracks. Daarnaast is de wisselwerking tussen Kamstra, Hakhoff en DJ Native zeker niet alledaags en daardoor blijvend interessant. De drie muzikanten krijgen allen een solomoment om hun kunsten te vertonen en natuurlijk eisen ook Engel en Just beiden de volle aandacht op. Just tijdens 'Regen', Engel tijdens 'Mis Je Zo', de nieuwe single waarbij Paul de Munnik het refrein verzorgt. De Munnik is er vanavond dan niet bij, het publiek neemt dat moeiteloos en luid over.

Het plezier spat er vanaf, het tempo ligt hoog en veel te snel kondigt Engel al aan dat er nog maar twee nummers aan komen. Diggy Dex en Def P van Osdorp Posse betreden het podium en gezamenlijk wordt 'Kleine Jongens' uitgevoerd. Ter plekke wordt er een competitie gestart: wie de beste stagedive doet wint de nieuwe plaat van Def P. Het leidt tot een feestje op het podium en bijna een dozijn mensen waagt uiteindelijk een sprong het publiek in. Met een overvol podium en een zeer enthousiaste zaal eindigt de avond met 'Thuis' - want vanavond voelde iedereen zich meer dan welkom in Paradiso. Niet dat er niets viel op te merken: bij vlagen was het rommelig en het geluid liet het meermaals afweten. Maar het grootste minpunt is dat een uur veel te weinig was voor dit duo - en dat is dan weer een compliment. Engel & Just hebben laten zien dat ze moeiteloos een volle zaal inpakken en dat hun muziek bij een breder publiek aan kan slaan. Over tien jaar de grote zaal van Paradiso?

Verslag gemaakt op: 12 mei 2017
 

BLØF - 19/05 - TIVOLIVREDENBURGBløf stond vanavond in een uitverkocht TivoliVredenburg. Podiuminfo was...

ELVIS IN CONCERT - 10/05 - ROTTERDAM AHOY Voetjes van de vloer met Elvis in Ahoy en hier onze fotoserie.