VERSLAG: Ghost - 06/04 - AFAS Live

VERSLAG: Francis Pronk  

Ghost - 06/04 - AFAS Live

Stagehands lopen als begrafenisondernemers over het podium en verwijderen de zwarte doeken van de drums en keyboards. Gregoriaanse gezangen echoën door de zaal. De onheilspellende muziek en de geur van wierrook verandert de sfeer van de locatie. Iedereen is klaar voor de ceremonie van de machtige Papa Emeritus III en zijn Nameless Ghouls. Zanger Papa Emeritus III verschijnt op het podium na het intro van nieuwe single ’Square Hammer’. Papa is een opvallende verschijning, gehuld in een “anti-paus” gewaad, compleet met een geschilderde schedel op zijn gezicht.

Het moment nadert en Papa Emeritus III betreedt het podium. De band opent vanavond met nieuwe single ’Square Hammer’, van de EP ‘Popestar’. Ghost gaat verder met de lekkerste bassriff van de avond bij ‘From The Pinnacle To The Pit’ en vervolgens de met orgel aangedreven single ‘Secular Haze’ van het tweede, veelgeprezen album ‘Infestissumam’. Na dit nummer verdwijnt Papa achter de coulissen en komt hij tijdens ‘Con Clavi Con Dio’ terug met een wierookvat. Hij zwaait het rokende vat heen en weer, net zoals bij een katholieke mis. Papa Emeritus III leidt het ritueel.

Voorafgaand aan ‘Body Of Blood’ worden twee dames geïntroduceerd als “sisters of sin”. De twee fans, verkleed als nonnen, gaan met een bord en een beker langs de dranghekken en bootsen het katholieke eucharistie ritueel na. Halverwege de set verandert Papa van zijn Paus-kledij naar een comfortabelere outfit.

Het intermezzo ‘Spöksonat’ volgt, waarna de intro van het almachtige ‘He Is’ door de zaal klinkt. Het lied is zo mooi, dat je bijna vergeet dat de “Hij” waar ze het over hebben, de duivel is. Tijdens ‘Mummy Dust’ schiet confetti de lucht in, waartussen ook enkele bankbiljetten met de zanger erop afgebeeld, met als waarde 666. Degenen die zo’n biljet hebben bemachtigd mogen zich gelukkig prijzen.

De toegift is voorspelbaar, want Ghost speelt altijd ‘Monstrance Clock’ als laatst. ”Dit laatste nummer moet worden beschouwd als een orgasme”, aldus Papa. Na een korte biologieles start Ghost het laatste nummer.

Ondanks de donkere thema's, de godslastering en hun parodische heiligschennis weet Ghost een trouw publiek aan zich te binden. Met deze show bewijst de band dat ze, ondanks de negatieve aandacht in de media, een fantastische show neer kan zetten. De nieuwe band speelt erg strak en Papa wijst regelmatig naar zijn bandleden om waardering te krijgen voor zijn nieuwe Nameless Ghouls.

Dit is waarschijnlijk de laatste tour met Papa Emeritus III voor Papa Emeritus IV zijn opmars maakt. Als je de kans hebt om Ghost live te zien, moet je deze grijpen. Hail Papa!

 

MISTER AND MISSISSIPPI - 06/04 - DE HELLINGMister and Mississippi stond vanavond in De Helling in Utrecht. Podiuminfo...

ALL TIME LOW - 04/04 - MELKWEG All Time Low is terug in Amsterdam met de eerste uitverkochte show van de tour.