VERSLAG: Sunn O))) - 14/06 - Paradiso

VERSLAG: Jasper Klomp  

Sunn O))) laat Paradiso op zijn grondvesten schudden

Wat is muziek? Voor mensen die een duidelijk herkenbare melodie als criterium hanteren, is Sunn O))) niet weggelegd. Aan diegenen die een bredere visie op het concept muziek bezigen, is het aan te raden om in ieder geval één keer een concert c.q. hoogmis van deze Amerikaanse drone- en doom metalband te bezoeken. Het vierkoppige monster rond Stephen O’Malley en Greg Anderson bezorgt de aanwezigen niet enkel een luisterervaring, maar ook een fysieke belevenis.

Zanger Attila Csihar (ook bekend van Mayhem) verzorgt een minutenlang openingsspel, waarin hij varieert tussen laag gebrom en krachtige uithalen. Het is fascinerend om Sunn O))) en met name Csihar aan het werk te zien. Gehuld in zwarte gewaden met kappen refereert het schouwspel aan het uitvoeren van een ritueel. Gedurende het optreden maken de heren grootse armbewegingen, terwijl een fles wijn van tijd tot tijd rondgaat.

Niet lang nadat de rest van de band zich bij Csihar heeft gevoegd, komt de kracht van de indrukwekkende backline voor het eerst deze avond tot volle wasdom. Het gebruik van de rij buizenversterkers die een halve cirkel om de band vormen hoor je niet alleen, je voelt het. Met lange drones – na het aanslaan van een akkoord steken de handen van O’Malley en Anderson vaak voor enkele seconden in de lucht – presenteert Sunn O))) een rijk geluidspalet. Het is decibellen stapelen, maar wel op een doordachte manier. Aan variatie geen gebrek.

Met de keuze om na de eerste climax gas terug te nemen helpt de band zichzelf. Door nuances aan te brengen in plaats van voortdurend alle registers open te trekken, toont Sunn O))) zijn kwaliteit. Hoewel het gedeelte na de eerste climax aan de lange kant is, zorgt het idee dat er op een bepaald moment weer een orkaan van geluid komt voor ‘suspense’.

Wanneer Csihar het podium op een bepaald moment verlaat, gaan er meer lampen aan en wordt er minder een beroep gedaan op de rookmachines. Voor het eerst tijdens het concert is goed te zien hoe Sunn O))) te werk gaat. Met groot vertoon van macht gaat de band tekeer, waarbij O’Malley en Anderson om beurten het voortouw nemen. Als Csihar – gekleed in een nieuwe outfit, dat door de punten van zijn hoofddeksel aan het vrijheidsbeeld doet denken – het podium weer betreedt, begint de zinderende finale van een zowel visueel als muzikaal gezien memorabel optreden.

 
festival logo

DOE MAAR - 14/06 - ZIGGODOME32 jaar na hun afscheidsconcert stond Doe Maar in de Ziggodome. Lees en...

festival logo

BRUCE SPRINGSTEEN - 14/6 - MALIEVELD Bruce Springsteen met zijn E-Street Band zijn weer in het land, op een rap...