VERSLAG: Nathaniel Rateliff - 24/02 - Paradiso

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Nathaniel Rateliff

De ster van Nathaniel Rateliff rijst razendsnel. De Amerikaanse singer-songwriter begon als een echte folky en deed onder andere het voorprogramma van Mumford & Sons. Vorig jaar werd begeleidingsband The Night Sweats opgericht. Ondersteund door deze muzikanten lijkt Nathaniel Rateliff compleet herboren. Hij swingt met zijn soepele mix van soul, blues en rock & roll op ongekende wijze. De enthousiast dansende Rateliff is het stralende middenpunt van de band.

Een ruim uitverkocht Paradiso onderstreept de groeiende interesse voor de soulzanger. Deze week weet hij ook de Oosterpoort en Doornroosje uit te verkopen. Nathaniel Rateliff heeft, met zijn volle baard, een guitige uitstraling. Het publiek is vanaf de eerste seconde alleen daardoor al op zijn hand. Muzikaal begint hij in een traditionele bluessfeer. De combinatie van orgel en blazers doen aan Booker T & The MG’s denken. Mede doordat het een paar minuten duurt voordat de eerste toon gezongen wordt kan de sfeer goed opgebouwd worden.

Nathaniel Rateliff heeft een soepele stem die in vele variaties indruk maakt. Daardoor weet het optreden continu te boeien. ‘Shake’ heeft de psychedelische inslag van Isaac Hayes. Het nummer wordt lang uitgesponnen. Nathaniel Rateliff voelt de sfeer goed aan en legt een stripclub gevoel over het ritme. Het aanstekelijke gitaarriff van ‘Trying So Hard Not To Know’ heeft een rock & roll gevoel dat ook bij The Faces gepast had. ‘Look it Here’ swingt zoals de Ike & Tina Turner show in haar beste dagen deed.

Het is de combinatie van stijlen die deze band zo aanstekelijk maakt. Qua totaalplaatje doet dit gezelschap vooral denken aan de Blues Brothers. Van de swingende opening, tot de soepele danspasjes en grandioze afsluiting aan toe. Tijdens het aanstekelijke ‘S.O.B.’ krijgt Nathaniel een Schotse vlag toegeworpen. Enthousiast hangt Rateliff deze om hem heen om vervolgens als een ogenschijnlijk trotse Schot het optreden af te ronden. Minutenlang zingt de Paradiso het nummer door totdat de Amerikaan terug op het podium staat.

Voor de aanstaande zomer heeft Nathaniel Rateliff al een stevig gevulde festivalagenda staan. Dit succesrecept gaat gegarandeerd tot dansende festivalweides leiden. Als één iemand dat inmiddels weet dan is het wel Nathaniel Rateliff. Met een zegetocht die de zanger het afgelopen jaar naar steeds grotere zalen gevoerd heeft, weet hij dat de tijd rijp is voor het definitief vestigen van zijn naam door feestend over de wereld te trekken. Toepasselijk sluit de Amerikaan dan ook af met een Sam Cooke cover; ‘We Are Having A Party’.

Verslag gemaakt op: 24 februari 2016
 

HALSEY - 26/02 - MELKWEGOp 26 februari geeft de Amerikaanse zangeres Halsey haar eerste concert op...

ONEOHTRIX POINT NEVER - 23/02 - MUZIEKGEBOUW AAN 'T IJ Oneohtrix Point Never presenteerde zijn Garden Of Delete in het Muziekgebouw...