VERSLAG: The Darkness - 03/02 - Melkweg

VERSLAG: Francis Pronk  

The Darkness schijnt in de Melkweg

De geliefde rockband The Darkness is terug. In 2006 leek er een eind aan te komen, doordat de zanger als gevolg van drugs- en alcoholproblemen de band verliet. Ze draaien inmiddels alweer een aantal jaar mee en staan vanavond in Melkweg, Amsterdam.

De laatste keer dat de Britse glamrockers ons land aandeden (februari 2013), speelden ze in de originele bezetting met drummer Ed Graham. Nadat zijn opvolgster Emily Dolan Davies de band verliet, is de zetel nu opgevuld door Rufus Taylor (zoon van Roger Taylor van Queen). De 25-jarige is een welkome aanvulling.

In een zwart-wit gestreept pak met bretels waar Freddie Mercury jaloers op zou zijn, showt zanger Justin Hawkins zijn legendarische uitbundigheid, die na al die jaren nog steeds sterk aanwezig is. De 40 jaar oude frontman heeft een excentrieke podiumpresentatie en is een geboren entertainer. Zijn handelsmerk is de falsetto. Zijn ongelooflijk hoge stem zal ook vanavond niet teleurstellen.

The Darkness opent met ‘Barbarian’, tevens het openingsnummer van hun laatste release ‘Last Of Our Kind’. Het publiek wordt vanavond gevoed met een glorieuze setlist met elk nummer van het debuutalbum 'Permission To Land', behalve 'Holding My Own', afgewisseld met een aantal nieuwe tracks, maar gek genoeg niet ‘Million Dollar Song’.

Er is echt een verbinding tussen de band en het publiek. Justin maakt er een interactief spelletje van om plectrums te gooien. De fans duiken naar de grond als een stel bezeten honden, wanneer er weer een plectrum op de vloer belandt. Het enthousiasme van de band is aanstekelijk en de recente toevoeging van Rufus Taylor inspirerend.

Voor ‘Friday Night’ en ‘English Country Garden’ wordt er een Rhodes piano het podium op gebracht, die tot voor kort nog geen hoofdbestanddeel van de show was. Bij megahit ‘I Believe In A Thing Called Love’ gaat de zaal het hardste los. Het publiek wordt ook nog eens getrakteerd op een eigen versie van Radiohead's 'Street Spirit (Fade Out)’. Tijdens afsluiter 'Love On The Rocks With No Ice' wordt Justin letterlijk op handen gedragen. Hij gaat de menigte door op de schouders van een roadie.

Ze hebben ieders trommelvliezen weer eens verzadigd. Na de show kun je direct een USB-stick kopen met daarop het concert van vanavond. Een leuk en uniek aandenken aan een fantastische rockshow als dit!

Verslag gemaakt op: 03 februari 2016
 

DE STAAT - 06/02 - METROPOOLDe Staat is as we speak bezig met een dikke Nederlandse clubtour. Wij kwamen...

AURORA - 4/2 - TIVOLIVREDENBURG De Cloud Nine zaal in TivoliVredenburg stond bol van de liefde vanavond....