VERSLAG: Causes + Phos - 7/11 - Luxor Live

VERSLAG: Marleen de Roo  

Causes + Phos - 7/11 - Luxor Live

Het gaat heel hard met de Utrechtse band Causes. Van een uitverkochte Paradiso, naar een geliefde set op Pinkpop, ging de band de afgelopen 2 weken door Nederland met hun eerste echte tour. Rupert Blackman is een Britse singer-songwriter die sinds een paar jaar in Utrecht woont. In Nederland werd hij op straat ontdekt door Anouk en vormde uiteindelijk een band om zich heen: Causes.

"Onze nummers werden goed opgepikt door de radiozenders, maar het duurde een tijdje voordat mensen de liedjes aan onze band gingen verbinden", legt Rupert uit in het Arnhemse Luxor Live. Inmiddels heeft Causes al drie singles uitgebracht, die allen catchy, aanstekelijk en toegankelijk zijn. To The River verscheen in oktober en wordt vanavond al luid meegezonden. Walk on Water is al bijna net zo bekend als het succesvolle debuut Teach Me How To Dance With You. Met zoveel hits kan het niet anders dat de zalen tijdens deze Nederlandse tour overvol zitten.

Vol is Luxor Live vandaag niet, maar het scheelt niet veel. De veelal vrouwelijke fans kunnen niet wachten op de hitsingle. Ook een grote groep scholieren trekt de aandacht met spandoeken, en de "We love you"-s voor frontman Rupert en drummer Simon. Hoewel de songs van Causes op de radio toch vrij rustig klinken, zijn ze live een stuk steviger. Het neigt qua geluid live zelfs een beetje naar de Nederlandse band Kensington. De toegankelijke indierockband is geholpen bij hun sound door producer Ian Grimble, die eerder ook de albums van Daughter en Mumford & Sons produceerde. Het debuutalbum van Causes ligt nog niet op de schappen, maar Rupert vertelt de fans meerdere malen dat deze begin februari uitgebracht wordt.

Causes is een fijn bandje om naar te kijken, maar de mix van stevige nummers met de rustige ballades werkt niet vanavond. De bezoekers zijn meer bezig met de dag door te nemen, dan met de groep op het podium. Het is niet dat Causes niet alles geeft om de aandacht te trekken. Rupert geeft zangles en het publiek neemt de informatie gretig op. De liedjes hebben dan ook een hoog 'ligt goed in het oor'-gehalte. Geschikt om te draaien op elke radiozender. De band zelf is vermakelijk op het podium en zal dan ook niet misstaan op een festival.

Toch is de twijfel er of deze tour niet te vroeg is. Met 3 singles en geen debuutalbum, hebben ze nog niet veel om te geven. "Covers spelen doe ik niet meer", zegt Rupert. Wat betekent dat het concert in een klein uurtje voorbij is. En het luidruchtige publiek wacht rustig tot de afsluitende hit Teach Me How To Dance With You. Je kunt het optreden dan ook meer een kennismaking noemen. Een kennismaking met de diversiteit van de band, het indiepoprock-geluid en de geestige bandleden. Maar ook met een band die zich vanavond in Arnhem, nog te weinig weet te onderscheiden van anderen. Het unieke geluid mist, hoe catchy de songs ook zijn.

 

NICOLAS JAAR - 8/11 - DOORNROOSJENicolas Jaar draaide een memorabele dj-set aan elkaar. Lees hier ons verslag!

ALABAMA SHAKES - 07/11 - PARADISO Alabama Shakes keert terug voor een clubconcert op Nederlandse bodem....