VERSLAG: Cheikh Lô - 23/07 - North Sea Jazz Club

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Cheikh Lô

De Senegalese zanger Cheikh Lô heeft misschien wel een van de mooiste stemmen van het Afrikaanse continent. Als drummer begon de Afrikaan zijn carrière bij Papa Wemba en met dank aan Youssou N’Dour zag in 1996 zijn eerste album het levenslicht. Altijd is Cheikh Lô een ongrijpbare muzikant gebleven. Er zit gemiddeld vijf jaar tussen de albums, maar deze zijn allen van ijzersterke kwaliteit. De mix van blues, soul, funk, Afrikaans en reggae blijft de rode draad in zijn werk. Voor het dit jaar verschenen Balbalou roept hij hulp in van de Braziliaanse popzangeres Flavio Coelho, jazztrompettist Ibrahim Maalouf en de Malinese zangeres Oumou Sangere. Deze plaat brengt de zanger donderdagavond naar de North Sea Jazz Club.

Cheikh Lô heeft een uitstekende band meegenomen die perfect past binnen de sfeer die heerst in de North Sea Jazz Club. Vanaf de eerste minuten blinken de heren uit in de beheersing van hun instrumenten. Wilfrid Zinsou steelt op de saxofoon meer dan regelmatig de show. Moeiteloos plukt de muzikant de noten uit de lucht. De eerste helft van de show heb je niet het idee naar een West-Afrikaans concert te staan kijken. De nummers neigen erg naar Amerikaanse souljazz. Het gitaarwerk is bluesvol, de saxofoonsolo’s pure jazz en de prachtige stem van Cheikh Lô doet niet onder voor de beste soulzangers. Met name de geest van Van Morrison lijkt door de zaal te dwalen.

Vanavond passeren uiteraard enkele nummers van de recente plaat de revue en deze passen goed in deze intieme jazz setting. Naarmate het optreden vordert komen de Afrikaanse klanken meer naar voren. Cheikh Lô speelt soms ook enkele drums die voorop het podium staan. Dat versterkt de drumkracht naar drie personen en maakt de liedjes extra knallend.

De combinatie van Cheikh Lô met de North Sea Jazz Club is perfect. Het ondergrondse blues en jazzgevoel sluit moeiteloos aan bij de muziek. De Senegalese zanger heeft een meer dan uitstekende band om zich heen verzameld. De saxofoon betovert verscheidene malen de zaal, de drums zorgen voor opzwepende Afrikaanse ritmes en de stem van Cheikh Lô valt op geen enkel rafelig randje te betrappen. Sterker nog, moeiteloos snijdt hij overal doorheen. Daarbij voel je een referentiekader uiteenlopend van Salif Keita tot James Brown, Van Morrison en zelfs een vleugje Bob Marley. Dat komt allemaal samen in het prachtige ‘Sankara’ waarbij je uit steen gehouden moet zijn om onberoerd te blijven. Prachtig!

 
festival logo

GREGG ALLMAN - 24/07 - PARADISOParadiso mocht vrijdag als enige club in Europa Gregg Allman ontvangen....

festival logo

XAVIER RUDD & THE UNITED NATIONS - 15/07 - WOODSTOCK69 Xavier Rudd nam dit jaar samen met de United Nations een album op....