VERSLAG: Paul McCartney - 07/06 - Ziggo Dome

VERSLAG: Francis Pronk  

123

Paul McCartney, Ziggo Dome (Amsterdam). 7 & 8 juni 2015.

Sir Paul McCartney brengt zijn Out There tour naar het uitverkochte Amsterdamse Ziggo Dome. 17.000 aanbiddende fans zijn getuige van zijn eerste concert in onze hoofdstad sinds 1972.

Gigantische schermen aan weerszijden van het podium laten beelden van het leven van de legendarische Beatles bassist zien. Op de achtergrond klinken Beatles en Wings covers/remixes. Het concert begint met Beatles klassieker ‘Eight Days A Week’ van het album ’Beatles For Sale’ uit 1964. Het geeft het gevoel alsof je je in de jaren zestig bevindt tijdens de Beatlemania, alleen dan zonder het oorverdovende gegil van tienermeisjes. Zijn band bestaat uit gitaristen Rusty Anderson en Brian Ray, excentrieke drummer Abe Laboriel Jr. en toetsenist Paul "Wix" Wickens (de enige Brit afgezien van Paul).

Macca levert de verwachte mix van Beatles hits, favorieten van zijn tweede band Wings en pareltjes uit zijn solocarrière. Een zeer opvallend nummer in de setlist is ‘Temporary Secretary’, afkomstig van zijn solo album ‘McCartney II’. Dit nummer is samengesteld in 1980 en wordt beschouwd als één van de eerste elektronische nummers ooit. Dit is het enige liedje op de set ná 1976 en vóór 2012 ('My Valentine') en eind mei heeft hij dit nummer in Londen voor de allereerste keer ooit gespeeld.

Hij wijdt ‘My Valentine’ (compleet met Natalie Portman en Johnny Depp op de achtergrondvideo), aan zijn huidige vrouw Nancy Shevell en speelt even later het bloedmooie ’Maybe I’m Amazed’, opgedragen aan Linda McCartney. Het is alsof hij ons toelaat in zijn persoonlijk leven, al is het maar een klein beetje.

‘Another Girl’ is gloednieuw in de set en deze speelt hij sinds vorige maand. 'Can't Buy Me Love' en 'I Saw Her Standing There' zaten jarenlang in de setlist, maar tijdens de optredens van 2009 en 2012 zijn deze nummers geschrapt. Vandaag speelt hij deze wel naar tevredenheid van de massa. Juweeltje na juweeltje en hit na hit schieten voorbij. Het publiek zingt zich schor tijdens ‘Hey Jude’. Er zijn ook nummers die voelen als echte verrassingen zoals ‘Being For The Benefit Of Mr. Kite!’ en ‘Lovely Rita’. ‘Paperback Writer’ speelt hij met de gitaar van de originele opname uit de jaren 60. Andere Beatles klassiekers die voorbij komen zijn onder meer 'Back in The USSR’, 'And I Love Her’ en ’Let It Be. Op de maandag is de setlist ietwat aangepast en zijn ‘I Saw Her Standing There’ en ‘I’ve Just Seen A Face’ vervangen door ‘Got To Get You Into My Life’ en ‘I’m Looking Through You’.

123
Verslag en foto's gemaakt op: 07 juni 2015

FOTOGRAFIE: Bas van der Vorm  

Paul McCartney foto Paul McCartney - 07/06 - Ziggo Dome Paul McCartney foto Paul McCartney - 07/06 - Ziggo Dome Paul McCartney foto Paul McCartney - 07/06 - Ziggo Dome Paul McCartney foto Paul McCartney - 07/06 - Ziggo Dome Paul McCartney foto Paul McCartney - 07/06 - Ziggo Dome Paul McCartney foto Paul McCartney - 07/06 - Ziggo Dome Paul McCartney foto Paul McCartney - 07/06 - Ziggo Dome
 
 

JESSIE J - 08/06 - PARADISOTranen en een lach, Jessie J maakt indruk op elke bezoeker in de uitverkochte...

MARK KNOPFLER - 06/06 - ZIGGO DOME Twee jaar geleden stond Mark Knopfler voor het laatst in Amsterdam. De...