VERSLAG: Paul McCartney - 07/06 - Ziggo Dome

Podiuminfo was aanwezig bij Paul McCartney in Ziggo Dome voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 7 foto's.

VERSLAG: Francis Pronk  

123

Paul McCartney, Ziggo Dome (Amsterdam). 7 & 8 juni 2015.

Er zijn veel kippenvelmomenten. De band verlaat het podium en Paul zingt ‘Blackbird’ slechts vergezeld door zijn akoestische gitaar bovenop een kubus die hem boven de hoofden van de menigte toont.. Hij vraagt hoeveel mensen dit nummer hebben geleerd op gitaar. “You’ve all got it wrong” grapt hij. Daarna speelt hij een ontroerende versie van ‘Here Today’. Hij introduceert het met: “Ik schreef dit volgende nummer toen mijn dierbare vriend John overleed.” Het publiek zingt spontaan: ‘Give Peace A Chance’, wat een kippenvel momentje is. Later gebruikt hij een ukelele om een eerbetoon aan de overleden Beatle George Harrison te doen met het door Harrison gecomponeerde ’Something’, wat akoestisch begint, maar eindigt met de hele band. Op de achtergrond zijn foto’s te zien van de twee vrienden. Het is een bijzonder moment in de show. George zou trots zijn geweest op deze versie. Ook is er na Wings nummer ‘Let Me Roll It’ een ode aan een overleden muzikale held, namelijk Jimi Hendrix waarvan een instrumentale versie van ‘Foxy Lady' door het Ziggo Dome dreunt. Nog een hoogtepunt is ‘Live And Let Die’, compleet met oorverdovende explosies en lasers. Vuurwerk en gigantische muren van vuur schieten uit de grond.

Kinderen, tieners, jong volwassenen, middelbare leeftijd volwassenen en senioren zingen allemaal mee. Als er een universele taal is die vanavond gesproken wordt, is het wel de muziek van Paul McCartney! De multi-instrumentalist en muzikaal genie lijkt al zijn tijd op zijn 72-jarige leeftijd te besteden aan het schrijven van nieuwe nummers en touren, alsof hij iets probeert te bewijzen. Hij is een legende als geen ander, een lid van de beste band in de geschiedenis van de popmuziek, één van de meest succesvolle songwriters en entertainers ooit.

Gedurende de show houden fans spandoeken en borden in de lucht waarop ze bedelen om een persoonlijke ontmoeting. Vier van de 17.000 fans zien hun droom zondagavond uitkomen, waaronder twee mensen uit Georgia en een stel die zich na vanavond officieel verloofd mag noemen. Op de maandag mag een fan uit Miami zich gelukkig prijzen. Dit is haar 42e concert en ze krijgt een knuffel van haar held op het podium.

123

FOTOGRAFIE: Bas van der Vorm  

Paul McCartney foto Paul McCartney - 07/06 - Ziggo Dome Paul McCartney foto Paul McCartney - 07/06 - Ziggo Dome Paul McCartney foto Paul McCartney - 07/06 - Ziggo Dome Paul McCartney foto Paul McCartney - 07/06 - Ziggo Dome Paul McCartney foto Paul McCartney - 07/06 - Ziggo Dome Paul McCartney foto Paul McCartney - 07/06 - Ziggo Dome Paul McCartney foto Paul McCartney - 07/06 - Ziggo Dome
 
 

JESSIE J - 08/06 - PARADISOTranen en een lach, Jessie J maakt indruk op elke bezoeker in de uitverkochte...

MARK KNOPFLER - 06/06 - ZIGGO DOME Twee jaar geleden stond Mark Knopfler voor het laatst in Amsterdam. De...