VERSLAG: Lionel Richie - 05/02 - Ziggodome

Podiuminfo was aanwezig bij Lionel Richie in Ziggo Dome voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 16 foto's.

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Lionel Richie

Lionel Richie begon zijn carrière succesvol bij The Commodores; als solo artiest zette hij de reeds ingezette lijn voort. Met meer dan 100 miljoen verkochte platen mag hij zichzelf tot één van de succesvolste artiesten aller tijden rekenen. Het is geen verrassing dus dat Richie ook in Nederland nog altijd populariteit geniet. Donderdag wordt een volle Ziggodome aangedaan; later in het jaar komt de soulzanger terug voor North Sea Jazz en zal de zanger op het Britse Glastonbury staan.

De titel van de huidige tournee is ‘All The Hits All Night Long’ en dat krijgen we vanavond ook voorgeschoteld. Richie schiet in volle vaart door zijn oeuvre heen. De zanger wordt ondersteund door een degelijke band. De nadruk ligt daarbij, met name tijdens de dansbare liedjes, op de keyboards. Daarnaast neemt de mondharmonica speler annex saxofonist, gitarist en keyboardspeler een centrale rol in. De mondharmonica blijkt vooral een mooie aanvulling op ‘Stuck On You’.

Vrij vroeg op de avond passeert ‘Easy’ de revue. Het nummer krijgt verschillende aanpassingen en vliegt daarmee van soul naar jazz, reggae en funk. Binnen het korte tijdsbestek raak je door de veelvoud aan stijlen de draad van het nummer kwijt. Zo kondigt Lionel Richie ook een intiem intermezzo met alleen de zanger op piano aan. Hij begint aangenaam met ‘Still’. Voor het eerst valt er rust en schittert de stem van Lionel Richie. Verrassend genoeg wordt het nummer na een couplet afgekapt. Dat gebeurt ook met het daaropvolgende ‘Oh No’. Pas bij ‘Stuck On You’ wordt er een volledig nummer gespeeld. Ditmaal heeft de band zich wederom bij Richie gevoegd.

Lionel Richie is vanavond inderdaad voor een greatest hits show naar de Ziggodome gekomen. De intieme momenten worden naar achteren geschoven. Iedereen moet een goede tijd hebben met de bekende Richie nummers. Dat gaat ten koste van de kwaliteit van de show. Dat komt ook doordat, hoe dansbaar de verschillende nummers ook zijn, de band de muziek zelden echt tot leven weet te wekken. Het lijkt bijna alsof Richie bang is om de hoge noten te halen en dat probeert te verbloemen met een festival setlist. Halverwege de avond maakt Richie een onderscheid tussen drie typen fans; liefhebbers van de Commodores, liefhebbers van zijn solo materiaal en de kinderen van de eerste twee. Liefhebbers van het eerste uur gaan ongetwijfeld voldaan naar huis dankzij een nostalgisch avondje Lionel Richie. De bekende nummers worden degelijk gespeeld en de charme is Richie nog niet verloren. De nummers worden echter niet dusdanig tot leven gewekt dat ook de meegebrachte kinderen volledig overtuigt naar buiten wandelen.

FOTOGRAFIE: Marcel Poelstra  

12
Lionel Richie foto Lionel Richie - 05/02 - Ziggodome Lionel Richie foto Lionel Richie - 05/02 - Ziggodome Lionel Richie foto Lionel Richie - 05/02 - Ziggodome Lionel Richie foto Lionel Richie - 05/02 - Ziggodome Lionel Richie foto Lionel Richie - 05/02 - Ziggodome Lionel Richie foto Lionel Richie - 05/02 - Ziggodome Lionel Richie foto Lionel Richie - 05/02 - Ziggodome Lionel Richie foto Lionel Richie - 05/02 - Ziggodome Lionel Richie foto Lionel Richie - 05/02 - Ziggodome Lionel Richie foto Lionel Richie - 05/02 - Ziggodome Lionel Richie foto Lionel Richie - 05/02 - Ziggodome Lionel Richie foto Lionel Richie - 05/02 - Ziggodome
 
12
 

JASON MRAZ - 06/02 - ZIGGODOMEJason Mraz; wie kent hem niet? Singles als ‘I’m Yours’, ‘Lucky’ en ‘Make it...

SLIPKNOT - 1/2 - HEINEKEN MUSIC HALL In het land van de zware metalen zijn er enkele koningen. Zo ook vanavond in...