VERSLAG: Therion - 16/2 - 013

Podiuminfo was aanwezig bij Therion in 013 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 9 foto's.

VERSLAG: Peter Brezinski  

12

Therion - 16/2 - 013

Vanavond staat Therion als hoofdact gepland in de 013, maar er zijn ook twee bands die vooraf de zaal mogen gaan opwarmen. Therion is deze keer op tour met Sabaton en Grave Digger. Dit is een redelijk opvallende keuze aangezien dit twee powermetal bands zijn. Helaas kan ik niet vertellen wat Sabaton deze avond gedaan heeft, door een file kom ik enigszins verlaat aan bij de 013. Eenmaal binnen merk ik dat het vanavond afgeladen vol is. Dat belooft wat voor de rest van de avond.

Grave Digger is net begonnen op het moment dat ik zaal inloop. Grave Digger is een band die al een kleine 20 jaar meedraait in de powermetal scene. Zij beginnen de avond met ‘Liberty Or Death’. Dit is een zeer stevig en goed klinkend nummer met talrijke elementen die Grave Digger kenmerken, zoals de solo’s en de strakke riffs. Het publiek reageert gemengd op Grave Digger en dat is niet omdat het een slecht optreden is, maar meer omdat de meeste mensen toch echt voor Therion gekomen zijn. Hoogtepunten in de set van Grave Digger zijn toch wel de nummers ‘Highland Tears’ en de klassieker ‘Heavy Metal breakdown’ met de prachtige jaren 80 sound.

Na een pauze van 30 minuten begint het concert van Therion. De laatste keer dat ik Therion zag was samen met Tristania, tijdens dit concert maakt Therion een hele goede indruk. Ik ben benieuwd wat de band vanavond gaat brengen. Er wordt veel geschreven over deze band. De livereputatie zou niet goed zijn, men maakt geen contact met het publiek, en nog meer van zulke zaken verschijnen in de pers. Dit alles wordt niet bevestigd vanavond. Deze band, die onlangs het album Gothic Kabbalah uitbracht, staat er gewoon en doet waarvoor men massaal naar de 013 is gekomen.

Therion staat er vanavond met de mensen die ook op het laatste album te horen waren. Zanger/gitarist Christofer Johnsson, gitarist Kristian Niemann, bassist Johan Niemann en drummer Petter Karlsson, worden zoals altijd bijgestaan door een aantal gastvocalisten. Twee zangeressen en twee zangers staan er op het podium om de band bij te staan tijdens deze tour.

De opening met ‘Mitternacht Löwe’ is om kippenvel van te krijgen, de krachtige operastem gaat door merg en been. De sfeer in de zaal en de aankleding van het podium maken het tot één geheel deze avond. Natuurlijk ontbreken ook de nummers van de albums Lemuria en Sirius B niet, maar het zijn vooral de nieuwe nummers die vanavond op de meeste bijval kunnen rekenen.

Tijdens ‘Grand Finale’ staan de vier vocalisten met zwarte vlaggen op het podium voor de drummer te zwaaien. De band verlaat daarna het podium om vervolgens terug te komen voor de toegift, die begint met het ingetogen ‘Lemuria’. Dit nummer wordt gekenmerkt door de hoge vrouwenstem. De aanstekers gaan massaal de lucht in. Na twee uur gespeeld te hebben en een toegift van 3 nummers eindigt het concert van Therion met een cover van Manowar, te weten het nummer ‘Thor’. Hiermee is er een einde gekomen aan een prachtig concert van Therion.

12

FOTOGRAFIE: Tim van Veen  

Grave Digger foto Therion - 16/2 - 013 Grave Digger foto Therion - 16/2 - 013 Grave Digger foto Therion - 16/2 - 013 Therion foto Therion - 16/2 - 013 Therion foto Therion - 16/2 - 013 Therion foto Therion - 16/2 - 013 Therion foto Therion - 16/2 - 013 Therion foto Therion - 16/2 - 013 Therion foto Therion - 16/2 - 013
 
 

GOOSE - 22/2 - MELKWEGDe nieuwste synth/pop/rock sensatie uit België heet Goose en waren in ons...

THE FRAMES - 15/2 - PARADISO In een jaar tijd zijn The Frames maar liefst elf keer in Nederland en België...