VERSLAG: Fleetwood Mac - 7/10 - Ziggodome

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Fleetwood Mac

Het is alweer 36 jaar geleden dat Fleetwood Mac met het album Rumours de overstap naar het grote publiek maakte. Het album is opgebouwd rond de relatieperikelen van de Fleetwood Mac leden. Na de vele conflicten mag het een wonder heten dat de formatie van Rumours vanavond, op een persoon na, compleet is. Dat voormalig echtpaar Stevie Nicks en Lindsey Buckingham hand in hand het podium op lopen is dan ook hartverwarmend.

Meteen vanaf de eerste drie nummers lijkt het vanavond ook een eerbetoon aan dit album te gaan worden. ‘Second Hand News’, ‘The Chain’ en ‘Dreams’ volgen elkaar op. Allen nummers afkomstig van Rumours . Fleetwood Mac is echter een band geweest die vele transities doorgemaakt heeft en allen horen we vanavond terug. Dat is de zoete pop van ‘Dreams’, maar ook het steverige rock ’n roll geluid van ‘World Turning’ en we horen zelfs een stukje Fleetwood Mac dat aan Peter Green doet denken. De outro van ‘Tusk’ kent een voortreffelijke psychedelische outro. Kippenvel bekruipt je echter tijdens een blok akoestische nummers in het midden van de show.

Met deze combinatie van nummers weten de muzikanten het gehele publiek in te pakken. Van de veelal aanwezige koppels valt er voor ieder wel een vleugje van het favoriete Fleetwood Mac te ontdekken. Daarbij moet de groep het duidelijk hebben van haar grote hits. Hoewel nieuw nummer ‘Sad Angel’ alles in zich heeft om een stadion in te pakken, wordt het lied terughoudend afgewacht.

Dit valt ook op wanneer iets over de helft van het optreden het tempo in kakt met enkele mindere nummers. De tekst zit net wat minder goed in het hoofd genesteld en langzaam beginnen de gedachten af te dwalen. Dankzij het twee uur en drie kwartier durende optreden is deze kleine inzinking Fleetwood Mac gemakkelijk vergeven. Vooral omdat daarna de lijn van de steengoede start met het grootste gemak weer opgepakt wordt.

Fleetwood Mac zet vanavond een ijzersterk optreden neer. De band rockt, ontroert en brengt melancholische gevoelens op. Nieuwe nummers? Nergens voor nodig. Als het gezelschap deze kwaliteit levert kunnen de oude nummers nog jaren mee. Daarnaast zijn er genoeg sterke nummers die vanavond niet ten gehore werden gebracht. Hoewel tijdens het afsluitende ‘Say Goodbye’ de zaallichten al beginnen te branden wordt hier misschien wel het hoogtepunt bereikt. In duet bewijzen Stevie Nicks en Lindsey Buckingham nog eenmaal hoeveel chemie twee stemmen samen kunnen hebben.

Verslag en foto's gemaakt op: 07 oktober 2013

FOTOGRAFIE: Marcel Poelstra  

Fleetwood Mac foto Fleetwood Mac - 7/10 - Ziggodome Fleetwood Mac foto Fleetwood Mac - 7/10 - Ziggodome Fleetwood Mac foto Fleetwood Mac - 7/10 - Ziggodome Fleetwood Mac foto Fleetwood Mac - 7/10 - Ziggodome Fleetwood Mac foto Fleetwood Mac - 7/10 - Ziggodome Fleetwood Mac foto Fleetwood Mac - 7/10 - Ziggodome Fleetwood Mac foto Fleetwood Mac - 7/10 - Ziggodome Fleetwood Mac foto Fleetwood Mac - 7/10 - Ziggodome Fleetwood Mac foto Fleetwood Mac - 7/10 - Ziggodome
 
 

KNALLAND'S FOLLOW-UP - 4/10 - METAAL KATHEDRAALMet de Metaal Kathedraal als decor werden early adopters, partners en...

CJ RAMONE - 4/10 - MELKWEG CJ Ramone speelde in de Melkweg te Amsterdam en natuurlijk trok Podiuminfo...