VERSLAG: Olly Murs - 2/10 - Melkweg

VERSLAG: Marleen de Roo  

Olly Murs - 2/10 - Melkweg

Talentenjachten. Sinds een jaar of 10 zijn ze niet meer weg te denken uit muziekland. Maar toch weten maar weinig kandidaten door te breken. Uiteraard zijn er uitzonderingen, bijvoorbeeld One Direction. Maar een andere die nog steeds goed meedraait staat vanavond in een uitverkochte Melkweg: Olly Murs. Hij was nummer twee van het zesde seizoen X-Factor UK. Wist bij de eerste auditie al Simon Cowell's hart te stelen. Weet hij ook harten te raken in Amsterdam?

Tijdens de eerste auditie bij X-Factor vroeg de jury aan de knappe buurjongen uit Essex: “Wat is jouw grootste droom?” Olly Murs antwoordt: “Om een popstar te zijn, beroemd te zijn, platen te verkopen. Om een wereldwijde superster te worden.” Een uitverkochte Melkweg is dan een goed begin. Een ander goed begin is de grote groep - veelal vrouwelijke - fans die al sinds het middaguur voor de deur liggen. Fans die vandaag alles uit de kast halen. In een prachtig massaal koor zingen ze tijdens het wachten alle grote top40 hits. Zelfs Olly roemt het publiek meteen bij binnenkomst. Hij is nu extra gemotiveerd om er een mooi feest mee te maken. Als dank krijgt Olly cadeautjes naar zijn hoofd gegooid, waaronder koekjes, ballonnen en een woordenboek. En dan is er nog geen noot gezongen.

Als Olly Murs zijn mond open doet, blijkt wel weer waarom hij zo ver kwam bij een talentenshow. Zijn stem is soulvol en zijn moves om door een ringetje te halen. Olly is van nature een entertainer, maar zijn stem heeft in 4 jaar tijd meer diepgang en soul gekregen. Met drie albums op zaak weet Olly met gemak een avondvullend programma neer te zetten. Hij maakt een feestje van het populaire 'Troublemaker'. Tijdens 'Dance with Me Tonight' twerkt Olly over het podium. Met de nieuwste single 'Dear Darlin' weet hij harten raken.

Ondanks dat deze liedjes massaal worden meegezongen, hebben ze weinig gedaan in Nederland. Hoger dan de 66ste plaats kwam hij nooit, terwijl hij in Engeland vier nummer 1 hits scoorde. Is zijn soulvolle pop misschien geen combinatie voor ons landje? Of zijn we gewoon talentenjacht-moe? Een concert van Olly Murs bevat geen symfonie van Beethoven, hij heeft niet het zangniveau van Michael Bublé, het blijft de vraag of hij ooit O2London Arena uitverkoopt, maar Olly's optreden is pure entertainment, sprakelend, bijzonder en vooral aangenaam. Een heerlijk avondje uit, voor de jonge fans, de ouders, maar ook de toevallig meegenomen bezoeker. Olly brengt een glimlach op een koude herfstavond.

Het nummer dat daadwerkelijk iedereen weet op te warmen is 'Superstition' van Stevie Wonder. Tijdens die beroemde auditie in 2009 zong Olly het nummer ook al, maar weet vanavond nog hogere ogen te gooien. Zijn zang is meer zuiver, zijn moves bewuster en hij zingt veel meer met gevoel. Weer een stapje dichterbij die ultieme droom: superster worden.

 

FUZZ - 26/9 - BITTERZOETGarageheld Ty Segall was in het land! Met zijn nieuwe band Fuzz blies hij...

SOUNDGARDEN - 11/9 - HEINEKEN MUSIC HALL De Amerikaanse rock band Soundgarden die in 2010 zijn comback aankondigde...