VERSLAG: Haim - 21/8 - Bitterzoet

VERSLAG: Juliën L Ortye  

Haim in Bitterzoet

Rood omrande ogen bij twee van de drie Haim-gezusters verraden het stiekem al: de koek is na een stampvolle Europese tour wel enigszins op. Este, de oudste en (zo blijkt vanavond) de grappenmaker van het drietal lijkt dan ook enigszins verheugd te kunnen zeggen dat wij, Amsterdam – een stijf uitverkocht Bitterzoet, om precies te zijn – de laatste stop van deze tournee zijn. Futloos zijn Este, Danielle en Alana echter allerminst, getuige de vlammende show die ze in de hoofdstad geven.

We hadden al een vermoeden tijdens hun Lowlands-performance van het afgelopen weekend, maar blijkbaar heeft Haim altijd even nodig om erin te komen. Was het breekpunt in Biddinghuizen nog een geweldige rockjam, is dat nu het uitstekende ‘Honey & I’, dat geldt als een van de hoogtepunten in de uur durende set van de drie. Ze worden versterkt door drummer Dash Hutton, een jeugdvriend van Este, die zo’n twee jaar geleden – Haim had op dat moment al een hele rits drummers versleten – eindelijk tijd had om iets voor de band te doen. Een wijs besluit, zo bleek, want inmiddels stonden de vier op Glastonbury, tekenden ze bij Roc Nation en zijn ze een van de meest besproken acts van dit jaar.

‘Falling’, ‘Better Off’, ‘Don’t Save Me’, dat zijn nog eens singles waarmee je de hype waarmaakt. Het volgende maand te verschijnen debuutalbum Days Are Gone staat vol met zulke songs, die stuk voor stuk schoten in de roos zijn. Vanavond is dat weinig anders, hoewel menig aanwezige aanvankelijk even moet wennen aan de manier waarop Haim haar liedjes live ten gehore brengt. Het klinkt een beetje alsof ze zichzelf coveren, met vrij uiteenlopende interpretaties van de albumtracks, maar dat is geenszins een negatieve factor. Je moet er wel van houden overigens, die manier waarop Danielle zingt, met het regelmatig inslikken van bepaalde woorden en een opmerkelijke intonatie.

Maar wie daar eenmaal aan gewend is – iets dat getuige de ontvangst voor 99% van de aanwezigen geldt – komt deze avond volledig aan zijn trekken. Haim speelt strak waar het moet, zoals bij het eerder genoemde ‘Falling’ en is speels waar het kan, een bijzonder geslaagde combinatie. Het plezier waarmee ze op het podium staan is sowieso al een enorme plus, helemaal wanneer dit op den duur overslaat op het publiek. Mede daardoor pakken de schone zusjes samen met Dash de Bitterzoet in een uurtje volledig in en kunnen we niets anders dan verlekkerd uitkijken naar de debuutplaat.

 

SYSTEM OF A DOWN - 21/8 - ZIGGO DOMESystem of a Down is na een hele lange afwezigheid weer op tour. Nederland...

ANDY BURROWS - 18/8 - OPENLUCHT THEATER AMSTERDAMSE BOS Het Openlucht Theater in het Amsterdamse Bos geeft dit jaar huis aan de...