VERSLAG: Josh Ritter - 25/07 - Paradiso

VERSLAG: Marleen de Roo  

Josh Ritter - 25/7 - Paradiso

Josh Ritter wordt in één adem genoemd met helden zoals Bob Dylan en Bruce Springsteen. Maar Josh heeft geen last van de blues. Hij staat met brede glimlach in het Amsterdamse Paradiso. Als hij ook nog eens begint te huppelen, weet je: deze man is gelukkig en op zijn plek.

Hoewel de zaal niet is uitverkocht, is Paradiso goed gevuld vanavond. Dat ziet ook Josh Ritter, die veel interactie met het publiek zoekt. Hij bewondert de Nederlanders op de fietsen. In zijn ogen is dit een teken dat de Nederlanders erg relaxt en nuchter zijn. Een luid applaus is het antwoord.
De set van Josh begint met een paar snelle nummers zoals 'Hopeful', 'Goodman' en 'Rumors'. Met een brede glimlach zingt hij over gebroken harten en scheef gegroeide relaties. Dit komt in eerste instantie een beetje ongeloofwaardig over, maar juist die glimlach maakt dat je hem meteen vergeeft. Josh is gelukkig. Hij is blij dat hij hier staat, hij is blij dat zijn vrouw en kind mee zijn naar Amsterdam. Hij is blij dat hij de mogelijkheid krijg om zijn liedjes aan zo'n dankbaar (zijn glimlach werkt aanstekelijk) publiek mag laten horen.

Voor dit optreden heeft Josh een keer zijn hele band meegenomen. Een pianist die de juiste snaar raakt, een bassist met passie voor ritme, een gitarist die met veel plezier een paar bijzondere lijntjes laat horen en een enthousiaste drummer. De rustige nummers zijn meteen wat verwarrend voor een deel van het publiek. De band krijgt wat rust als Josh het populaire 'The Curse' inzet, gevolgd door 'Joy To Your Baby' van zijn laatste album The Beast in Its Tracks.

De liedjes van Josh Ritter zijn stuk voor stuk mooi, met sterke teksten. Maar zo goed als Bob Dylan, nog lang niet. Zijn songs zitten vol Amerikaanse folk en blues elementen. Verschil zit hem in de zoetsappigheid van de meeste nummers, dit maakt het niet voor iedereen even toegankelijk. Maar vanavond raakt hij zelfs de meest luidruchtige - ik ben meegesleept door mijn vrienden, dus vooruit dan maar - bezoeker. Met de cover van The Boss 'The River' laat hij zien dat er over zijn muzikaliteit niet getwijfeld hoeft te worden. Met een schitterende zangstem doet hij dit nummer eer aan. Het is dan ook onmogelijk om niet met een - eveneens - enorme glimlach de zaal te verlaten.

 

REGINA SPEKTOR - 31/7 - PARADISORegina Spektor is het type zangeres dat een nieuwe fan schaart wanneer deze...

THE SMASHING PUMPKINS - 27/7 - 013 Daags na de show in Paradiso komt The Smashing Pumpkins het nog eens...